V zadnji izvedbi delavnic v letošnjem šolskem letu smo se igrali dobro znano igro “telefon”, kjer sta med seboj tekmovali rdeča in rumena ekipa. Kljub pozornemu poslušanju je prihajalo do šumov v komunikaciji in prekinitev signala. Nato smo po telovadnici iskali telefon, a ga ni bilo nikjer. Namesto tega smo našli skrivnostne telefone, ki so v resnici delovali. To nas je navdušilo, saj smo spoznali, kako so digitalne naprave med seboj povezane in nam omogočajo stik z nekom, ki ni fizično poleg nas.

Igrali smo se tudi z balonom, ki je ponazarjal brezžično povezanost. Balon je lebdel v zraku, podobno kot signali, ki potujejo po brezžičnih omrežjih. Otroci so se navdušeno spraševali, kako lahko informacije potujejo brez kabla, in tako smo se pogovarjali o Wi-Fi omrežjih ter njihovem delovanju.

Najbolj všeč pa nam je bilo, ko smo skupaj s prijatelji gradili hiše iz odadnih deloev lesa in jih postavili na zemljevid občine Loška dolina. Vsaka hiša je predstavljala eno od naših domačij, in ko smo jih postavili na zemljevid, smo se zavedali, kako pomembno je, da smo povezani z drugimi ljudmi. Naša mala digitalna skupnost je bila tako kot omrežje, ki nas povezuje.

Ko smo postali lačni in žejni, smo se odločili poklicati kuharice. Vendar je prišlo do pomote, in namesto njih so se na naš klic oglasili starši. To nas je spomnilo, da smo na spletu lahko zavedeni in da vedno ne komuniciramo z osebo, ki smo jo mislili poklicati. Tokrat je bilo presenečenje prijetno, a nas je opomnilo, da moramo biti previdni pri uporabi digitalnih naprav.

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)