GOZDNI VRTEC

Naš vrtec stoji na obrobju mogočnih notranjskih gozdov. Kljub temu, da so nam vrata v gozd vedno odprta, smo žal, skoraj pozabili nanj. Letos pa smo v oddelku Rdečih polhkov prisluhnili  njegovemu vabilu in se odločili da del igre in učenja v igralnici prenesemo v gozd. Gozd je prostor, kjer bomo delali v sozvočju z naravo gozda in naravo otrok. Vse bolj tudi spoznavamo, da učenje v naravi skriva v sebi nekaj več – Rezultat iskanja slik za projekt gozdni vrtecnašim otrokom ne omogoča samo doživljanja narave, ampak tudi pozitivno doživljanje samih sebe in svojih prijateljev. Otroci v gozdu ne krepijo samo znanj s področja narave, matematike, slovenščine…, ampak vsak otrok na najboljši možni način razvija svoje individualne sposobnosti.


Novičke

ZADNJI OBISK LIPE V TEM ŠOLSKEM LETU

Odpravili smo se k naši lipi. Med potjo so nas čakale zanimive naloge, pri lipi pa pravo presenečenje. Škatla. Spraševali smo se: Ali je namenjena nam? Kdo nam jo je pustil? Komaj smo pričakali trenutek in škatlo odprli. V škatli je bilo pismo, zato nam je bilo kmalu jasno, kdo je za nas pripravil presenečenje.

Po presenečenju smo se poslovili od lipe in nato opravili še nekaj zanimivih nalog (iz svojega telesa smo naredili krog, poiskali smo vejice in iz njih oblikovali kvadrat, naredili vsi skupaj krog in zapeli pesmico Sonce se smeje, se postavili štirje skupaj in naredili kvadrat, se postavili v kolono od najmanjšega do največjega, hodili v skupini po 3 otroci, hodili v paru deklica-deček in še veliko zanimivih nalog.

Hvala Tijanu in njegovi družini, ker so nam pripravili izjemno prijetno presenečenje.


OBISK LIPE

Po dolgem, dolgem času smo lahko spet obiskali našo lipo. Kar nekaj časa se nismo odpravili do našega gozdička, saj je bila trava previsoka, deževje vsak dan in kmetje niso mogli pokositi trave. Trenutno pa je že kar nekaj njiv pokošenih in zato smo se lahko odpravili do naše lipe.

Kar nekaj lepih sporočil smo prenesli lipi in se seveda od nje poslovili.

Lipi smo namenili naslednje besede:

 • lepa si,
 • velika si,
 • največja si,
 • komaj čakamo, da zacvetiš,
 • postani še malo bolj zelena,
 • hvala, ker so se listki spreminjali,
 • želim si okrašena,
 • jaz ti bom naslednjič torto prinest,
 • hvala, ker sem te lahko celo leto obiskovala,
 • všeč si mi bila, ker si bila čisto gola, potem so bili brstki in nato veliko listkov in komaj čakam cvetove,
 • hvala, ker si mogočna in zelena,
 • hvala za senco.

Nato pa smo se prelevili v prave cvetlične slikarje. S cvetlično paleto smo se sprehodili po travniku, nabirali cvetove in jih nato prilepili na paleto.

Rdeči polhki imamo radi vse barve, zato smo bili žalostni, ker nam ni uspelo najti nič črnega. Ko pa smo se vračali nazaj v vrtec, je eden izmed dečkov našel v travi posušeno hruško, ki je bila črne barve. Z veseljem smo jo prilepili na našo cvetlično paleto.


POISKALI SMO SI LIPO

Odpravili smo se v naravo, ampak ne v naš gozdiček, saj je trava previsoka in še nepokošena. Pot nas je vodila po peščenih poteh – kolovozih. Med potjo smo hitro našli lipo, pod katero smo se malo ohladili, saj je danes sonce zelo toplo grelo.

Nato pa smo v roke vzeli naše čarobne lončke, piskre, v katere smo nabirali cvetlice, trave, semena, regratove lučke, pesek, zemljo,….  Piskre smo odnesli v vrtcu, kjer pa nas čaka čaranje.

Iz trave smo ustvarjali kokoške in petelinčke, preizkusili smo se v spretnostni hoji po preorani njivi – hoja po brazdah, iskanje najlepše cvetlice, iskanje najlepše trave in seveda nabiranje in shranjevanje čarobnega napoja.

Hvala naravi, da smo lahko del nje.


LIPA JE GLAVNA TUDI V MESECU MAJU

Odpravili smo se v Evropski park ob šoli in poiskali lipo. Ob vsakem drevesu smo se ustavili, povedali vrsto drevesa, od kje prihaja in po čem se razlikuje od naše lipe.

Bili smo utrujeni od razmišljanja, zato smo si poiskali klopci, kjer smo poslušali zanimivo zgodbo o Medvedu, lisici, volku in storžu.

Nato pa smo se odpravili na peščeno ploščad, si poiskali kamenček in z njim narisali žival po izbiri. V pesku je bilo videti prave umetnije.


PRVI OBISK LIPE V MESECU APRILU

Rdeči polhki smo se odpravili k naši lipi. Večkrat smo jo v tem času od daleč opazovali in videli, da je na drevesu velika sprememba. Vse je bilo belo. Vendar to ni naša lipa, ampak divja češnja, ki raste tik ob naši lipi. Naša lipa se prebuja zelo počasi. Tokrat smo opazili le brstičke.

Med potjo smo se spremenili v prave medvede. Otroci so mnenja, da medvedi pa ne bi bili.

Nekaj časa smo se ustavili pri naši lipi in divji češnji in ju nekaj časa opazovali, nato pa smo se razdelili v tri skupine.

Ena skupina je imela nalogo, da iz naravnega materiala ustvari rožico, druga skupina je imela nalogo, da ustvari ptička, tretja skupina pa je ustvarjala ribo.

Mogoče se sprašujete, zakaj smo ustvarjali ravno rožico, ptička, ribico in nasmejano sonce?

Vse to nastopa v pesmici, ki se jo učimo ravnokar Sonce se smeje.

Sonce se smeje- J. Bitenc

SONCE SE SMEJE Janez Bitenc

Po ustvarjanju in prepevanju pa smo se igrali družabno igro “Gnilo jajce”, prepevali pesem Ko si srečen ob spremljavi kitare in se lovili brez meja.

ISKANJE VEJIC, GIBALNE IGRE IN OPAZOVANJE SPREMINJAJOČE SE LIPE

Naša prva naloga v gozdički je bila, da vsak poišče čim več majhnih vejic, iz katerih bomo v igralnici oblikovali gozdno dekoracijo.

Gibalne igre (Talerček, Kepe metat, Vidim metulja, miš, ptička,…).

Prijetno spomladansko sonce nas je prijetno božalo s svojimi žarki. Naslednjič se moramo zagotovo obleči samo jopico in ne bund.


OPAZOVANJE LJUDI, ŽIVALI IN ISKANJE SPOMLADANSKIH CVETLIC

Opazili smo kar dva kupa iz katerih se je kadil dim, ljudi na njivi in goro Snežnik, kjer so še prave zimske razmere in veliko snega.

Našli smo trobentice, telohe, marjetice, vijolice in celo planjavo žafrančkov.

V iskanju maha, rogovili, mikrofonov tako za otroke kot za odrasle smo pa pravi specializanti. Rdeči polhki imamo od tega obiska v gozdu eno skrivnost. Upajmo, da nam jo uspe zadržati in jo seveda potem tudi realizirati.

Pri lipi smo ustvarili opazovalni list.

 

RAZVRŠČANJE ZIMSKIH IN NEZIMSKIH OBLAČIL

Na sončen 18.2.2019 smo se odpravili v gozdiček. Že med potjo do gozdička so nas čakale različne naloge. Iz čarobne vrečke so posamezni otroci izžrebali listek, na katerem je bila napisana naloga. Skupaj naj se postavijo vsi dečki, vsi tisti, ki imajo na sebi kaj rdečega naj se postavijo skupaj, vsi tisti, katerih ime se začne na glas a, naj se postavijo skupaj, razdelite se v skupine po 5 otrok, razdelite se v skupine po 3 otroke.  Nekaj nalog je bilo lahkih, za nekaj nalog pa so se morali naši možgančki malo bolj potruditi. Počasi smo prispeli do lipe, kjer je vsak otrok dobil v roke zimsko ali poletno oblačilo. Na lipo smo obesili s ščipalko vsa zimska oblačila, na hrast pa smo obesili vsa nezimska oblačila. Naleteli smo na dve težavi, saj otroci niso vedeli kam  dati brezrokavnik, ki nima rokavov in kratko majico, ki je brez rokavov. Brezrokavnik smo po dogovoru obesili k zimskim oblačilom, majico brez rokavov pa smo obesili na grm, saj je lahko majica brez rokavov hkrati tudi spodnja majica, ki jo nosimo pozimi.

Nato pa smo v gozdu poiskali dve rogovili. Rogovila nastopa v pesmici Babica Zima. Najprej smo rogovili dali bel klobuček, haljico in gumbe tri, nato pa smo v gozdu poiskali naravni material, ki je nato postal rogovilina klobuček,haljica in gumbki.

Obe rogovili sta z nami odšli v vrtec, v našo igralnico. Le kaj jim pripravljamo rdeči polhki?


NARAVOSLOVNO URICO O MIKROBIH SMO PRENESLI V NAŠ GOZDIČEK

V našem gozdičku smo iskali mikrobe. Ugotovili smo, da jih ne vidimo zato, ker so tako majhni, da jih s prostim očesom ne vidimo.

Nato smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je najprej ogledovala okolico naše lipe, druga skupina otrok, pa je dobila v roke sliko mikroba in odšla nato v gozdiček, kjer so se poskrili. Skupina otrok, ki je opazovala naravo, je odšla proti gozdičku, kjer je imel vsak otrok nalogo, da poišče mikrob.

Nato pa smo pregledali, katerih mikrobov je bilo največ. Otroci so svojim mikrobom dali skupno ime. Zeleni mikrobi so dobili ime ZELENKO, rumeni mikrobi so ESLIN, rdeči mikrobi imajo ime ROZIKA, vijolični mikrobi pa so dobili ime MAVRICA.

Nekaj časa pa nam je ostalo tudi za prosto igro, gibanje v okolici naše lipe. Našli smo ogromno rogovil.

Tudi sablje smo uspeli najti.


7.2. 2019 – SPOMLADANSKI OBISK GOZDIČKA

Četrtek, 7. 2. 2019, nas je sonce že navsezgodaj zjutraj povabilo v naš gozdiček. Mi smo se z veseljem odzvali povabilu in takoj po sadni malici odšli proti gozdičku. Sonce nas je ves čas božalo, nas pozdravljalo, tako da smo vsi nasmejani in dobre volje korali proti naši lipi.

Že od daleč so otroci opazili, da je naše novoletno sporočilo še vedno pri lipi in zato so se vsi zakadili proti lipi, da preverijo od blizu ali je res.

Odpravili smo se v notranjost gozdička in vsak je poiskal čim več vej. Med iskanjem vej, palic, smo našli tudi rogovilo.

Iz vej smo oblikovali hišico za ježka.

Hišica za ježka, hišica za ….., hišica za rdeče polhke.

Nato pa smo poiskali še storže in zgradili hišice za miške.

Sprašujemo se, ali bomo lahko šli še kdaj v naš gozdiček po snegu????


PRVI ZIMSKI POHOD V NAŠ GOZDIČEK

Po dolgem času in prvič v letu 2019 smo se odpravili k naši lipi. Sonček nas je zvabil in tako smo se odpravili v zimski opremi do našega gozdička. Ves čas nas je opazovalo sonce, mi pa smo korajžno gazili po snegu. Ravno prava višina snega je bila za nas, tako da smo brez težav hodili, nekateri pa so se preizkusili tudi v teku.

Lipi smo prebrali naše želje, ki smo jih zapisali pred novim letom.

Hermina in Urška sta nam prvič dovolili, da nekoga okepamo. Koga pa?

Lipo.

Zaplesali in zapeli smo tudi naš novi bans: Pokaži nam kako plešeš.

Sledi, ki smo jih opazili v snegu.

Oblikovanje angelčkov v snegu.

Našli smo hribček po katerem smo se spuščali navzdol.


ODPRAVILI SMO SE V NAŠ GOZDIČEK, POISKALI NAŠO LIPO IN POD NJO ZAPELI PESEM “POD LIPCO”.

Deklice so v pesmici šivale prtiček, srajčico in kapico, na koncu pesmice pa so razveselile prijetno toplega sončeca.


OBISK GOZDIČKA – TEDEN OTROKA

Rdeči polhki smo povabilo Modre polhke v naš gozdiček. Na poti so naš čakale uganke in bogato obarvana narava.  Kako zanimivo igro so iz odpadlih vej razvili otroci.

Modrim polhkom smo pod našo lipo predstavilči glasbeno dramatizacijo Glasbeni orkester.

Zopet smo se posladkali z medvdovimi hruškami. Bolj ko se približujemo zimi, boljšega okusa so. Mjami, še bi ……

NARAVOSLOVNA URICA

V GOZDIČEK JE Z NAMI ODŠLA UČITELJICA HEJDI BARAGA. PRIPRAVILA NAM JE VELIKO ZANIMIVIH DEJAVNOSTI (RAZVRŠČANJE PLODOV, LISTOV, ODTISKOVANJE LISTOV, POIMENOVANJE VSEH GRMOV, DREVES).

Preživeli smo prijetno naravoslovno urico in že zdaj se vsi skupaj veselimo naslednje.


OČISTILI SMO NAŠ GOZDIČEK V OKVIRU PROJEKTA “OČISTIMO SLOVENIJO ŠE ZADNJIČ”

Našli smo zelo malo odpadkov. Nad vsebino vrečk smo bili torej vsi navdušeni, saj smo veseli, da je bil naš gozdiček že brez naše pomoči brez odpadkov.


OBISK GOZDIČKA   “iz vrtca čez mostiček, po stezici v naš gozdiček, vsi veseli prihitimo in pod lipco posedimo”.

Odpravili smo se v gozd,z namenom, da si poiščemo predel gozda, ki ga bomo obiskovali.

Najprej smo si poiskali gozdiček, nato pa še drevo.

Na  poti do našega drevesa, smo srečali marsikaj.


ZADNJI DAN V MESECU NOVEMBRU SMO SE ODPRAVILI V NAŠ GOZDIČEK

Najprej smo opazila, da je naša lipa brez vsega listja in da ima samo gole veje. Veliko vej pa je bilo tudi pod lipo, katere so otroci uporabili za igro po njihovi želji.

“Poglej Urška, našla sem ustnice na veji.”

Prihaja praznični čas in peka medenjakov. Mi smo za en dan prehiteli veseli december in se pod lipco posladkali z medenjaki.

Ko smo se dodobra posladkali, pa smo se spremenili v medveda, zajca, veverico,srno, miško, sonce in dež in odigrali našo zgodbico Pod medvedovim dežnikom.


V NAŠEM GOZDIČKU SMO POISKALI IN NABRALI MAH

SLIKANJE PRI LIPI IN OGLED LIPE OD BLIZU

SREČALI SMO PRIMOŽEVEGA BRATA OSKARJA IN ATA

Oskar nam je zaigral na orglice.

Oskarju se vsi zahvaljujemo za popestritev našega sprehoda do gozdička in nazaj.


 

(Skupno 283 obiskov, današnjih obiskov 1)