GOZDNI VRTEC

Naš vrtec stoji na obrobju mogočnih notranjskih gozdov. Kljub temu, da so nam vrata v gozd vedno odprta, smo žal, skoraj pozabili nanj. Letos pa smo v oddelku Oranžnih polhkov prisluhnili  njegovemu vabilu in se odločili da del igre in učenja v igralnici prenesemo v gozd. Gozd je prostor, kjer bomo delali v sozvočju z naravo gozda in naravo otrok. Vse bolj tudi spoznavamo, da učenje v naravi skriva v sebi nekaj več – Rezultat iskanja slik za projekt gozdni vrtecnašim otrokom ne omogoča samo doživljanja narave, ampak tudi pozitivno doživljanje samih sebe in svojih prijateljev. Otroci v gozdu ne krepijo samo znanj s področja narave, matematike, slovenščine…, ampak vsak otrok na najboljši možni način razvija svoje individualne sposobnosti.


Novičke

Odpravili smo se iskati gozdiček, ki bo postal samo naš in ga bomo obiskovali celo leto.

Našli smo ga.

Našli smo tudi “naše” drevo.


Pri drugem obisku našega gozdička se nam je pridružila učiteljica naravodslovja Lucija Lužar.

Našemu drevesu – smreki, smo izdelali osebno izkaznico. Seznanili smo se z imenom drevesa, smreka ima na vejah namesto listov iglice, smreka je visoko drevo.

Potipali smo vejo z iglicami in nato iglice narisali na osebno izkaznico smreke.


2. OBISK NAŠEGA GOZDIČKA

Pogovarjali smo se o imenu drevesa, iglicah, storžih, smrekovih vršičkih, deblu, skorji, velikosti in s temi podatki dopolnili osebno izkaznico našega drevesa.

Masaža prstov, rok z smrekovimi iglicami.


GOZDNI OBISK NAS JE VODIL DO NAJLEPŠEGA DREVESA V LOŠKI DOLINI.

Nabrali smo veliko jesenskih listov, z nešteto odtenki. Nekateri pa so se nežno stisnili k deblu.

Kako so sonce, toplota in mrzle temparature pobarvale brezo v bližini našega vrtca.

NAŠA SMREKA JE PRAZNOVALA ROJSTNI DAN

Nekdo nam je prišepnil na uho, da ravno danes praznuje v našem gozdičku, naša smreka. Vsi smo z veselejem pohiteli z vsem delom, ki smo ga imeli v igralnici in urejanjem pred odhodom v gozdiček in se odpravili v gozd. Smreki smo zaplei pesem Vse najboljše, jo objeli, ji vsak po svoje čestitali in ji pomagali ugasniti svečko. Smreka je kar z vejo ugasnila svečko (s smrekovo vejo smo ustvarili veter in tako je svečka ugasnila).

Pogovor o tem, koliko je naša smreka stara. Štetje let (letnice) na odrezanem hlodu smreke.


Prvošolce smo odpeljali v naš gozdiček.

Prvošolcem smo predstavilo naše drevo – smreko in vse njene značilnosti. Preživeli smo prijeten, zimsko, sončni sprehod do gozdička in nazaj.


PRVOŠOLCI so ustvarili svoje okraske. Naredili so jih iz vode, barve, pvc lončka, ki so ga dali za nekaj ur v zamrzovalnik. Po nekaj urah so nastali ledeni okraski za našo smreko. VIJOLIČNI POLHKI pa smo ustvarili okraske iz kartona, stiroporja in papirnatih okraskov.

V tednu pred prazniku smo se skupaj odpravili v naš gozdiček, da bi tudi naše drevo bilo okrašeno tako kot v tem prazničnem času okrasimo smreke, domove, dvorišča.

Pripovedoavnje zgodbice Vilibald in iskanje različnih koncev zgodbe. Kaj se je dogajalo z Vilibaldom, ko je postajal vsevišji in višji?????

čAJANKA V NAŠEM GOZIČKU


Prvi petek v letu 2018 smo izkoristili za obisk našega gozdička. Celo dopoldne smo gledali v nebo ali nam bo uspelo priti v gozdiček, ne da bi nas zmočil dež. Opogumili smo se in brez dežnikov, palerin odšli. Povemo vam, da smo se v vrtec vrnili z lepimi, prijetnimi trenutki in brez ene kapljice.

Najprej smo si ogledali našo smreko, kdor je želel je smreko lahko objel in ji zažele novoletno željo, nato pa smo pobrali iz smrekovih vej okraske, ki smo jih prinesli pred novim letom.

Najprej smo iz smreke pobrali okraske, nato pa smo v našem gozdičku pobrali smeti. Kar nekaj jih je bilo. Vetrolom je nanesel okrog našega gozdička veliko odpadkov, ki jih pred tem ni bilo. Lepa in pomembna novica pa je ta, da naša vreča ni bila polna odpadkov.


Otroci in starši pridno obiskujete v okviru našega projekta Potujoča košarica gozd. Vsakokrat ko se košarica vrne, so v njej zanimivi naravni materiali. Pred kratkim se je vrnil košarica, kjer so bili trije valji odrezani iz smrekovega hloda. Poglejta, kaj nam je uspelo izdelati.

Poglejte, ali mu kaj manjka ?????


PTICAM SMO ODNESLI POGAČE IN JABOLKA.

Tokrat nas je pot vodila mimo vej, korenin, blata, krtin,… .

Na smrekove veje smo obesili pogače, ki smo jih izdelali sami. Na tla, ob deblu pa smo položili jabolko. Ko se bomo vrnili spet k naši smreki, bomo videli, ali se je kakšna ptica ustavila pri hrani in se z njo posladkala.

V našem gozdičku nas je danes še nekaj pričakalo. Poglejte si slike in boste izvedeli, kakšno presenečenje so nam pripravile ptice.


Odpravili smo se v naš gozdiček, saj smo želeli izvedeti ali so si ptice postregle z našimi pogačami in jabolki.

S pogačami so si ptice postregle, jabolko pa je ostalo celo. Mogoče pa se bodo ptice opogumile in do našega naslednjega obiska “pozobale” tudi jabolko.


PO NATANKO DVEH MESECIH SMO KONČNO OBISKALI NAŠ GOZDIČEK.

NAŠA SMREKA NAS JE VZTRAJNO ČAKALA IN SE RAZVESELILA NAŠEGA DANAŠNJEGA OBISKA.

Eden izmedd otrok je opazil na deblu mravlje, ki so hitele kdo ve kam.


ISKANJE ODPADKOV NA POTI DO NAŠEGA GOZDIČKA IN ČISTILNA AKCIJA

Na lep, s soncem obsijan dan smo se Vijolični polhki odločili, da zopet odidemo v naš gozdiček. Tokrat je bila naša naloga, da budno opazujemo našo pot do gozdička. Zakaj? Iskali smo vse tisto kar ne spada v naravo. Našli smo nekaj odpadkov- predvsem papirnatih. Spodbudna novica je ta, da nismo napolnili 3 majhnih vreč za odpadke. Res pa je, da smo to opravili v letošnjem letu že tretjič.

Našo smreko je tokrat vsak pozdravil, tako kot jo je želel on samo.