GOZDNI VRTEC

Naš vrtec stoji na obrobju mogočnih notranjskih gozdov. Kljub temu, da so nam vrata v gozd vedno odprta, smo žal, skoraj pozabili nanj. Letos pa smo v oddelku Oranžnih polhkov prisluhnili  njegovemu vabilu in se odločili da del igre in učenja v igralnici prenesemo v gozd. Gozd je prostor, kjer bomo delali v sozvočju z naravo gozda in naravo otrok. Vse bolj tudi spoznavamo, da učenje v naravi skriva v sebi nekaj več – Rezultat iskanja slik za projekt gozdni vrtecnašim otrokom ne omogoča samo doživljanja narave, ampak tudi pozitivno doživljanje samih sebe in svojih prijateljev. Otroci v gozdu ne krepijo samo znanj s področja narave, matematike, slovenščine…, ampak vsak otrok na najboljši možni način razvija svoje individualne sposobnosti.


Novičke

Odpravili smo se iskati gozdiček, ki bo postal samo naš in ga bomo obiskovali celo leto.

Našli smo ga.

Našli smo tudi “naše” drevo.


Pri drugem obisku našega gozdička se nam je pridružila učiteljica naravodslovja Lucija Lužar.

Našemu drevesu – smreki, smo izdelali osebno izkaznico. Seznanili smo se z imenom drevesa, smreka ima na vejah namesto listov iglice, smreka je visoko drevo.

Potipali smo vejo z iglicami in nato iglice narisali na osebno izkaznico smreke.


2. OBISK NAŠEGA GOZDIČKA

Pogovarjali smo se o imenu drevesa, iglicah, storžih, smrekovih vršičkih, deblu, skorji, velikosti in s temi podatki dopolnili osebno izkaznico našega drevesa.

Masaža prstov, rok z smrekovimi iglicami.


GOZDNI OBISK NAS JE VODIL DO NAJLEPŠEGA DREVESA V LOŠKI DOLINI.

Nabrali smo veliko jesenskih listov, z nešteto odtenki. Nekateri pa so se nežno stisnili k deblu.

Kako so sonce, toplota in mrzle temparature pobarvale brezo v bližini našega vrtca.

NAŠA SMREKA JE PRAZNOVALA ROJSTNI DAN

Nekdo nam je prišepnil na uho, da ravno danes praznuje v našem gozdičku, naša smreka. Vsi smo z veselejem pohiteli z vsem delom, ki smo ga imeli v igralnici in urejanjem pred odhodom v gozdiček in se odpravili v gozd. Smreki smo zaplei pesem Vse najboljše, jo objeli, ji vsak po svoje čestitali in ji pomagali ugasniti svečko. Smreka je kar z vejo ugasnila svečko (s smrekovo vejo smo ustvarili veter in tako je svečka ugasnila).

Pogovor o tem, koliko je naša smreka stara. Štetje let (letnice) na odrezanem hlodu smreke.


Prvošolce smo odpeljali v naš gozdiček.

Prvošolcem smo predstavilo naše drevo – smreko in vse njene značilnosti. Preživeli smo prijeten, zimsko, sončni sprehod do gozdička in nazaj.