Modri polhki

 

IMG_5909 (Kopiraj)

Smo skupina živahnih in radovednih polhkov, ki je letos postala »najmodrejša« v vrtcu. Radi se igramo, raziskujemo, spoznavamo nove stvari, včasih pa tudi kakšno »ušpičimo«. Ker imamo radi naravo, nas boste velikokrat srečali na naših potepanjih po gozdu.
Kmalu bomo postali tudi pravi šolarji, zato se že preizkušamo v pisanju in branju.
Še posebej pa se letos veselimo obiska Kekčeve dežele, kjer se ob Bedančevem smrčanju tudi najpogumnejšim zatresejo hlače…
Seveda pa se ob vsem tem še vedno najraje igramo in veselimo s svojimi prijatelji.

ORANŽNE POLHKE SMO POPELJALI V DOLINKO

Z Oranžnimi  polhki smo preživeli prijetno dopoldne v Dolinki. Otroci so pazili drug na drugega, tako da so se v koloni držali skupaj en Moder polhek in en Oranžen polhek.  Naša kolona se je zelo spretno vila prav vse do Dolinke.

V Dolinki smo tekli, hodili, iskali veje, se družili, se kotalili, valili in še marsikaj lepega.

Pred odhodom v naš vrtec, smo se zbrali skupaj v enem krogu in imeli gozdni pozdrav. Eden izmed otrok je predlagal pozdrav: Povej eno gozdno žival.”


POMLADNI SPREHOD

Danes nam je Karmen predstavila zanimivo zgodbo o drevesu, z imenom KRIŠTOF. Spoznali smo njegovo pot od majhnega semena, do mladike, ki je pognala sredi jase, pa vse do velikega drevesa, ki je nudilo dom in zaščito raznim živalim.

Zgodba nas je pripeljala do pogovora o semenih, o tem kaj in kdo in raznaša ter kaj vse iz njih zraste.

Sijalo je toplo pomladno sonce, zato smo se odločili, da se odpravimo na sprehod čez drn in strn in mogoče najdemo tudi kakšno seme, ki bi ga lahko posadili.

Otroci so se najprej razveselili belih zvončkov, kmalu pa so našli še črni teloh in trobentice. Slednje so nekateri tudi pokusili in ugotovili, da so dobre.

Otroci so s ponosom pokazali tudi različna semena, ki so jih našli na gozdnih tleh. Spravili smo jih, da jih bomo kasneje lahko posadili.

Po lepem dopoldnevu in polni novih vtisov smo se odpravili nazaj v vrtec. A kmalu bomo šli spet..

 

PUSTNE NORČIJE

Pa je prišel težko pričakovani pustni torek. V vrtec niso prišli otroci, ampak najrazličnejše maškare. Te so se najprej podprle z dobrim zajtrkom, nato pa še uredile svoje kostume in maske. Tako so bile vse pripravljene za rajanje. Odpravili smo se v šolsko telovadnico, kjer smo najprej zaplesali ob glasbi, nato pa so se maske po skupinah še predstavile. Imeli smo se lepo!

 

OBISK GASILNEGA DOMA STARI TRG

Danes nam je Nastjina mami pripravila presenečenje, saj nas je povabila na ogled gasilnega doma v Starem trgu. Bili smo veseli povabila in smo komaj čakali, da si ga ogledamo. Skupaj s stricem Vasjo sta nas pospremila do tja.

Pričakala sta nas gasilec Boris in Valter. Lepo sta nas sprejela, nato pa nas kar odpeljala v njihove prostore. Najprej nam je gospod Boris predstavil različne vrste gasilskih uniform, nato pa smo si lahko ogledali najpomembnejšo gasilsko opremo.

Gasilcem smo tudi pokazali, koliko mi že znamo in vemo. Prepoznavali smo gasilsko opremo in se veliko novega naučili.

Če je potrebno, gasilci nudijo poškodovanim osebam tudi prvo pomoč. Seveda morajo za to imeti potrebno opremo.

Spoznali smo tudi različne vrste gasilnih aparatov.

Gasilci so nam na zanimiv in poučen način predstavili vsa njihova vozila.

Na koncu pa nas je čakalo presenečenje: VOŽNJA Z GASILSKIM TOVORNJAKOM NAZAJ DO VRTCA! Juhu! Komaj smo čakali, da smo vsi lahko prišli na vrsto. Bilo je zelo razburljivo!

Mamici Tini in vsem gasilcem bi se radi še enkrat zahvalili za topel sprejem in za zelo zanimivo in poučno dopoldne. HVALA!

 

SANKANJE V DOLINKI

Danes smo se odpravili na težko pričakovano sankanje, ali bolje rečeno »lopatanje«, v dolinko. Seveda smo se dobro pripravili. Primerno smo se oblekli in vzeli vsak svojo lopato. Tudi na malico nismo pozabili. Vabil nas je sneg in sončen dan.

Takoj ko smo prispeli, smo se zapodili v puhast sneg. Pričeli smo delati proge, steze in se po njih spuščati z lopato. Veselju ni bilo ne konca ne kraja. Če ni šlo dovolj hitro, smo šli pa še višje.

Minute so minile kar prehitro. Po zasluženi malici smo se morali vrniti v vrtec. A kmalu se bomo vrnili…

Naj povejo svoje še fotografije…

 

Kamor seže pogled, otroci…

 

 

ZIMSKE RADOSTI

Končno je prišla zima, taka kot je treba. Mrzla in zasnežena. Modri polhki smo jo komaj dočakali, saj je na snegu najlepše. Že od začetka tedna ne zamudimo dneva, da ne bi odšli ven. Ne bojimo se ne mraza ne sneženja in ne vetra, saj smo toplo oblečeni. Oboroženi smo z vsemi vrstami lopat, saj radi kidamo sneg in se spuščamo po hribčku. Tudi vzgojiteljici sva se pridružili otrokom in uživali skupaj z njimi.

Modri polhki upamo še na polno zimskih, zasneženih dni in da bomo še dolgo lahko uživali na snegu. Seveda pa se bomo odpravili tudi v našo Dolinko…

DEŽELA ČRK

Modri polhki smo bili na dolgem in zanimivem potovanju po deželi črk. Ker bomo kmalu prestopili šolski prag, smo si nekateri zaželeli, da bi znali napisati svoje ali prijateljevo ime, spoznali nove črke, ustvarjali, raziskovali… tako smo se podali na novo pot.

      Risali smo vzorce in črke na sol ali moko.

Na posebni tabli smo iskali prve glasove sličic, postavljali smo črke po abecedi, nekateri pa   smo že prepoznali nekaj malih tiskanih črk.

Iz različnih materialov (papirnatih trakov, slamic, kosmatenih žičk..) smo oblikovali črke, nekateri pa že besede. (slika 4, 5, 6)

  Pobarvali in okrasili smo črke ter poiskali sličice, ki se pričnejo s to črko. Nato smo jih postavili v abecedo.

Spoznavli smo tudi številke..

Kot vidite, se je na našem obisku v deželi črk dogajalo  polno zanimivih stvari. Seveda pa smo poslušali tudi različne zgodbe (prebrali smo celo knjigo Drejček in marsovčki), ugibali uganke, igrali didaktične igre s črkami…

Črke pa smo oblikovali tudi s svojimi telesi, kar pa ni bila tako enostavna naloga.

Preštevali smo število črk v naših imenih in jih tudi premešali. Nastale so zavozlane besede, ki pa smo jih hitro odvozlali. Mala malica za nas!

Ker pa smo že globoko v veselem in prazničnem decembru, že izdelujemo okraske iz odpadne embalaže. Okrasili smo aluminijaste pokrovčke, naredili okraske iz papirne kaše, oblikovali iz modelirne mase in šivali praznične motive. Kot rezultat našega ustvarjanja pa je zanimivo okrašena smrečica, ki krasi hodnik pred vrati naše igralnice.

Vabljeni, da si jo ogledate!

 

KAJ SE DOGAJA PRI NAS?
Modri polhki nenehno kaj počnemo, raziskujemo in spoznavamo kaj novega.
Že v začetku šolskega leta smo začeli raziskovati gozd in vse kar v njem prebiva. Otroci so začeli sami prinašati veje, liste in odpadle plodove, zato smo se odločili, da gozd še malo pobliže spoznamo. Podali smo se na dolg sprehod v našo Dolinko, opazovali naravo, poslušali skrivnostne zvoke gozda… Nabrali smo veje  različnih dreves in jih v vrtcu tudi poimenovali. Če jih nismo poznali, smo jih skupaj poiskali v knjigi. Ob tem smo se naučili veliko novega o gozdu.

Drevesne liste smo spoznavali tudi skozi umetnost in ustvarjanje. Risali smo veje dreves, krasili liste s barvnimi črtami in naredili veliko drevo s pravimi odpadlimi listi. Z mozaično tehniko smo ustvarili tudi barviti jesenski gozd, ki krasi naše stopnišče.
  IMG_1249 (Kopiraj)

Ker pa v gozdu ne najdemo samo dreves, smo se pogovarjali tudi o gozdnih živalih. Ugotovili smo, da jih veliko že poznamo. Skupaj smo naredili plakat in živali poimenovali. Obiskala nas je tudi učiteljica Heidi in nam prinesla polno vrečo odpadlega listja, zemlje in vejic. Podali smo se v raziskovanje in ugotovili, da se pod gozdnimi drevesi skrivajo tudi zelo majhne živali.
Ko je jesen začela barvati gozd, smo odšli še na Nadleški hrib. Med iskanjem iglavcev smo upali, da bomo videli še kakšnega damjaka, a so se plašne živali že prej poskrile. A nič zato. Mi smo uživali v naravi in svežem zraku.

Ob vseh dejavnostih smo se naučili tudi jesensko pesem in jo predstavili v Medgeneracijskem centru, kjer smo obiskali starejše občane.
Pri raziskovanju gozda in njenih prebivalcev smo se imeli lepo in se obenem veliko naučili. Sedaj pa smo že na novem potovanju. Podali smo se na pot po deželi črk, kjer se  skriva polno zanimivosti, ki že čakajo, da jih raziščemo.