Oranžni polhki

DSCN0021 [1600x1200] (Kopiraj)Smo simpatična in razigrana skupina 19 otrok. Vsako jutro se zberemo v jutranjem krogu, kjer se pozdravimo s Hermino, Urško in Eriko in kaj zanimivega povemo. Jutranji krog nas zbliža in s pozitivnim vzdušjem popelje v dopoldanske dejavnosti, ki jih povezuje učenje, zabava in igra. Letos bomo veliko časa namenili spoznavanju gozda kjer bomo odkrivali skrivnosti čudežne narave. Prepoznali nas boste po imenu oranžni polhki.

Hermina, Urška in Erika

DOGODKINAŠ GOZDIČEK SMO OBISKALI S STARŠI

Prvi junijski dan smo Oranžni polhki prišli v enem dnevu kar dvakrat v vrtec. Jutranji obisk vrtca je bil običajen, popoldanski pa je bil nekaj posebnega. Pred vrtcem smo se dobili skupaj s starši in se nato odpravili v “naš” gozdiček.

Na poti smo se občasno ustavili in otrok je izžrebal gibalno nalogo, ki smo jo nato vsi skupaj poizkusili rešiti.

Zaplesali smo rajalni ples Trnuljčica je lep otrok.

V tunelu nas je pričakala košarica, v kateri so bile misli za otroke. Palček Igralček je vsakemu otroku namenil nekaj lepih besed.

Vsi skupaj se zahvaljujemu gozdu, palčku Igralčku in staršem, saj so nam popestrili sončno, četrtkovo popoldne.


SPREHODILI SMO SE DO GOSTIŠČA ŠKRIBAN IN SI PRIVOŠČILI ………

Mmmm, kako je bil sladek, dober, hladen, okusen, vaniljev, čokoladni,…….


ORANŽNI POLHKI SMO PRVIČ JEDLI KOSILO NA TERASI

Komentar ene izmed deklic: “Urška, tale špargljeva juha, je pa na terasi boljša kot pa v igrlanici.”  Omenjen komentar nam pove vse. Otroci so se že danes dogovarjali za jutrišnji zajtrk in kosilo na terasi. Vse pa je odvisno od vremen.


Z OBISKOM STA NAS PRESENTILA ZOBNA ASISTENTKA TJAŠA IN KROKI

Najprej sta nam Tjaša in Kroki obrazložila izraze stalni – mlečni zobje, zobni aparat, ortodont, karies, zobni kamen, nato pa sta nas spremljala v kopalnici, kjer smo utrjevali pravilno tehniko ščetkanja zob.


PREŽIVELI SMO PRIJETNO DOPOLDNE NA ULAKI

Kotalili  in kotalili smo obroče in veliko zeleno žogo po hribu navzgor, navzdol pa so se obroči in žoga skotalili v trenutku.


POVABILO KNJIŽNIČARKE LEONIDE

Knjižničarka Leonida nas je povabila v knjižnico, kjer so nas pričakale kokoši Belka, Alma, Rjavka in Črnka. Z velikim pričakovanjem smo gnezdo opazovali, Tini pomagali greti jajček. Jajce v gnezdu pokrivali z različnimi odejami in ga  skrbno greli ter mu pesmico zapeli.

Na trato koklja gre,

piščančke kliče vse,

ko-ko-ko-ko-ko-ko-ko-ko,

le hitro pridite.

ko-ko-ko-ko-ko-ko-ko-ko,

le hitro pridite.

 

Čiv, čiv, čiv, čiv pi pi,

piščančki puhasti.

Za mamico že brž teko,

pri njej vsi varni so.

Za mamico že brž teko,

pri njej vsi varni so.


OGLED KOKOŠI IN PETELINOV

SPREHODILI SMO SE DO BLIŽNJE KMETIJE IN SI OGLEDALI KOKOŠI IN PETELINE (OPAZOVALI SMO JIH MED PAŠO, HRANJENJEM, OGLAŠANJEM,….

Pri petelinu smo opazili 5 krempelj, ki je zakrnel in ga uporablja v borbah za kokoške.


PRVIČ SMO BILI V DOLINKI

Z Modrimi polhki smo preživeli prijetno dopoldne v Dolinki. Otroci so pazili drug na drugega, tako da so se v koloni držali skupaj en Moder polhek in en Oranžen polhke.  Naša kolona se je zelo spretno vila prav vse do Dolinke.

V Dolinki smo tekli, hodili, iskali veje, se družili, se kotalili, valili in še marsikaj lepega.

Pred odhodom v naš vrtec, smo se zbrali skupaj v enem krogu in imeli gozdni pozdrav. Eden izmed otrok je predlagal pozdrav: Povej eno gozdno žival.”


SREČANJE S STAROSTNIKI V MEDGENERACIJSKEM CENTRU GABER

4. 4. 2017 smo se takoj po zajtrku odpravili v Medgeneracijski center Gaber. Najprej smo zapeli pesem Pomladna, nato pa smo okrasili cvetlične lončke, v katere smo kasneje posejali cvetlice. Vsi skupaj smo preživeli prijetno dopoldne. Čez 1 teden ali dva pa se bomo zopet odpravili v  Medgeneracisjki center in si pogledali, kako rastejo naše cvetlice.

Vsi že komaj čakamo, da vidimo, kako uspešni smo bili pri sajenju.


OBISKALI SMO KRISTJANOVO TETO IN SESTRIČNO VERO.

Na lep pomladanski dan smo se odpravili na daljši sprehod do Golana, kjer živi Kristjanova teta Iva in sestrična Vera.

Ivi in Veri se zahvaljujemo za gostolubje, predvsem pa za najboljše piškote.


 

 

OGLED LUTKOVNE PREDSTAVE ZVERJAŠČEK

Bil je prvi četrtek v marcu in mi smo se z avtobusom odpravili v Lutkovno gledališče v Ljubljani. Otroci so z velikim pričakovanjem pričakovali dan in uro našega odhoda. Že zjutraj so na avtobusni postaji opazili avtobus in bili prepričani, da nas bo ravno ta avtobus odpeljal v Ljubljano. Vožnja z avtobusom je bila prijetna, še prijetnejša pa je bila potem predstava Zverjašček.

Po predstavi so si otroci želeli, da se še enkrat ponovi. Ta stavek nam pove vse. Predstava je bila primerna za naše polhke. Ko smo se vrnili v vrtec, sta mi dva otroka rekla: “Urška, kajneda bomo šli kmalu spet lutke gledat.”


PUST 2017

klovn 2Na pustni torek so vsi otroci iz skupine Oranžnih polhkov ostali doma ???? Ojojoj.

Namesto njih so prišli v vrtec muc Tom, princeske, pirata, žirafec, lovec, netopir, gasilka,pikapolonoci, muca, lisica, sobarica in zelo jokav dojenček.

Predstavitev maškar v telovadnici in rajanje pustnih šem.


 

KULTURNI DAN – PREŠERNOV DAN, 8. FEBRUAR

Pogovarjali smo se o knjigi, kako nastane, poimenovali sestavne dele knjige. Nato pa smo se sami preizkusili v izdelovanju knjig.

Oglejte si, kako smo bili uspešni.


OBISK ZOBNE ASISTENTKE IN KROKIJA

Najprej smo se s Tjašo malo pogovorili, ob Krokiju spoznavali pravo tehniko ščetkanja zob, nato pa smo se podali k umivalnikom, kjer smo si v vrtcu prvič ščetkali zobe.


Ovčka MILI

V naši skupini smo v mesecu februarju začeli prebirati zgodbico Ovčo Mili, ki jo bomo kasneje tudi dramatizirali. V sklopu omenjene teme smo imeli veliko dejavnosti z volno. Ena izmed težjih je bila, navijanje volne na palice, ki smo jih prinesli iz našega gozdička.


NARAVOSLOVNA URICA – IZDELOVANJE MILA

Obiskala nas je učiteljica Hejdi in nam najprej pokazala postopek taljenja snega, nato pa smo stalili naravno milo in dodali nekaj kapljic barve za peko in nastala so krasna, dišeča mila.

Tako lepo dišijo, da se jim je težko upreti (nevarnost, da bi jih kar pojedli).

LEP, SONČEN DAN SMO IZKORISITLI ZA IGRO NA SNEGU.

 Zima, zima bela

Decembrski prazniki so za nami in začelo se je novo koledarsko leto. Zunaj je mraz, brrrrr. Sneži, veter vrtinči snežinke, sneg je pobelil Loško dolino. Prav je tako, saj je zima pri nas.

Nekaj časa je bilo zunaj zelo mrzlo, zato smo si sami naredili sneg in oblikovali v igralnici snežake.

 

PRAZNIČNA POGOSTITEV

PETEK, 23.12.2016, JE BIL ZA ORANŽNE IN ZELENE POLHKE POSEBEN DAN.

IMELI SMO ZADNJE SKUPNO KOSILO V LETU 2016.


ORANŽNI POLHKI NA OBISKU V ŠOLI

Obiskali smo tretješolce in jim predali našo voščilnico in lepe želje za prihajajoče leto 2017. Najprej so nam tretješolci zapeli nekaj pesmic, zrecitirali dve recitaciji, zaplesali Zibenšrit, na koncu pa smo vsi skupaj zaplesali ples Račke in Adijo madam.


OBISK TRETJEŠOLCEV

V letošnjem šolskem letu se družimo s tretješolci iz Starega trga. Z učenci in učiteljico smo se dogovorili, da bomo v ponedeljek 19. 12. 2016, preživeli celo dopoldne skupaj.

Tretješolci so z nami pozajtrkovali  in tako smo z druženjem začeli.

Tretješolci so našim polhkom nudili ogromno pomoči tako pri zajtrku kot tudi kasneje pri delavnicah. Izdelali smo novoletne čestitke iz gozdnih vej, odpadnega blaga in darilnega papirja

  ………in 2 gozdni umetniji (ustvarjanje slike iz naravnega materiala).

Vsi skupaj smo preživeli prijetno dopoldne in s tem še bolj pričarali čarobnost veselega decembra.


NASTOP V MEDGENERACIJSKEM CENTRU GABER

OBISKALI SMO STAROSTNIKE IN JIM PREDBOŽIČNI ČAS POLEPŠALI S PREPEVANJEM PESMIC IN PLESOM.

USPELO NAM JE ZAPLESATI IN ZAPETI SKUPAJ.

OBDARILI SMO JIH TUDI Z GOZDNIMI SVEČNIKI.

GOZDNI SVEČNIKI

IZ VEJ, KI SMO JIH NAŠLI V GOZDU, SMO OBLIKOVALI SVEČNIKE.


 

 

OBISK ZOBNE  ASISTENTKE IN KROKIJA

Kako prijetno je Krokiju ščetkati zobe.

Tjaša in Kroki čim prej nas spet obiščita! Lepo vabljena k Oranžnim polhkom.


 

Tradic.slov.zajtrkVseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti predstavljamo pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k  pravilni in zdravi prehrani.

Po jutru se dan pozna. Le kdo ne pozna tega pregovora? Otrokom je treba predstaviti, kako sta v današnjem času pomembna zajtrk in predvsem uživanje hrane, pridelane v Sloveniji, da bodo spoznali pomen kmeta kot pridelovalca hrane, in čebele, ki je tesno povezana s kmetijstvom in pridelavo hrane: najpomembnejša naloga čebele je opraševanje, saj s tem pomembno vpliva na pridelavo hrane za ljudi in živali, na pridobivanje različnih industrijskih surovin, pa tudi na človekovo zdravje in druge življenjske dejavnike.

Tudi “Oranžni polhki” smo se z veseljem pridružili Tradicionalnem slovenskem zajtrku. Na mizi so nas pričakali pvc-kozarčki s kravico, iz katerih smo pili mleko. Na izbiro smo imeli več vrst kruha (ajdov, pirin, bel in polbel kruh), maslo in med. Praznični zajtrk je pričarala tudi svetloba prižganih svečk.

DRUGIČ SMO IMELI ŠPORTNO URICO Z UČITELJEM ALEŠEM. CELO  ŠOLSKO URO SMO TELOVADILI Z  ŽOGO.

POČITNICE

ŠOLA SKORAJ JE  ZAPRTA.
ČEZ POČITNICE ŠOLAR
VSAK  PO SVOJE KOLOVRATI
SKOZI VESELI PROSTI
ČAS.

MARKO POJDE NA PLANINE
GORSKA JEZERA ISKAT,
MINKA POJDE K BOTRI ŠPELI
NA DEŽELO GOSTOVAT.

JURČEK BO VSE DNI GOBARIL,
RIBI
Č JANEZEK RIBARIL,
LENI FRAN
ČEK PA SEVEDA
V POSTELJI BO DO OBEDA.

(Povzeto po Kajetanju Koviču)

VSEM SE DOBRO GODI,TUDI NAM,ORANŽNIM IN ZELENIM POLHKOM,
SAJ OBISKUJEMO VRTEC TUDI MED POČITNICAMI.

ODPRAVILI SMO SE V ŠOLSKO TELOVADNICO IN V NJEJ RAZMIGALI CELO TELO,
TAKO DA BO SPOČITO IN PRIPRAVLJENO ZA NOVE IGRE, DOGODIVŠČINE IN PREIZKUŠNJE.

ORANŽNI POLHKI SMO IMELI PRVIČ NARAVOSLOVNO URICO.

NAJPREJ SMO ZEMLJO POVONJALI, NATO SMO JO POTIPALI. MORAMO PRIZNATI, DA SO BILI ORANŽNI POLHKI IZREDNO BOJAZLJIVI PRI VONJANJU IN TIPANJU ZEMLJE. BALI SO SE Z ROKO SEČI V VREČO, KJER JE BILA ZEMLJA. NATO PA SMO SE RAZDELILI V TRI SKUPINE IN ISKALI DROBNE ŽIVALI, KI SE SKRIVAJO V ZEMLJI. OTROCI SO UPOŠTEVALI NAVODILA UČITELJICE HEJDI. NAŠLI SO KAR NEKAJ DROBNIH ŽIVALI. IMELI PA SO KAR NEKJA TEŽAV PRI ROKOVANJU DROBNIH ŽIVALI. STRAH??? NA KONCU SMO SE DOGOVRILI, DA ODNESEMO VSE NAJDENE ŽIVALI NAZAJ V NARAVO, KJER JE NJIHOV PROSTOR.

 


 

PRVI  JESENSKI  DAN  SMO  SE  ORANŽNI  POLHKI  PRVIČ  FOTOGRAFIRALI  V TEM ŠOLSKEM LETU.

KAR NAENKRAT PA SMO ZASLIŠALI NEKAJ.
»TOK, TOK«.
NIČ NISMO VEDLI, KDO JE PRED VRATI. UGANITE, KATERI POLHKI SO NAS OBISKALI. POVEMO VAM LE TO, DA SO NAŠI SOSEDI IN DA SO V STAREM TRGU NAJMLAJŠI POLHKI.


SPREHOD NA ULAKO

Oranžni polhki ob sredah hodimo v “naš” gozdiček, danes pa smo se odpravili prav do kulturnega spomenika na Ulaki. Bili smo zelo spretni pri premagovanju naravnih ovir. Prijetno utrujeni smo se vrnili v vrtec, polni lepih, prijetnih doživetiji. S prepevanjem pesmic smo prepodili prav vse, tudi medveda.


 

SVETOVNI DAN HRANE – DEGUSTACIJA

V torek, 18. 10. 2016, smo imeli degustacijsko stojnico za naše male nadobudneže. Degustirali smo 3 napitke (smoothije). Poizkusili smo borovničev napitek z medom, banani napitek s špinačo in napitek iz korenčka in jabolk. Korenčkov napitek nam je šel še posebno v slast, saj je bil dober, sladek in oranžne barve. Oranžnim polhkom je bil torej najboljši oranžni napitek.
Hvala učiteljici Hejdi, ki nas je tako lepo “pocartala”.