Rdeči polhki

RDEČI POLHKI

IZ VRTCA ČEZ MOSTIČEK,

PO STEZICI V NAŠ GOZDIČEK.

VSI VESELI PRIHITIMO

IN POD LIPCO POSEDIMO.

KLEPETAMO, SE IGRAMO

IN

SKRIVNOSTI VSE POZNAMO,

KI GOZDIČEK SKRIVA JIH,

ČE SMO TAM IN ČE NAS NI.

 

 

Povezava do spletne strani: Gozdni vrtec

Gozdni vrtec

PRIVOŠČILI SMO SI ZAJTRK NA IGRIŠČU

Zajtrku je sledila igra z vodo in magneti.

HOKUS POKUS ČIRA ČARA

V četrtek smo se prelevili v prave kemijske raziskovalce. Lotili smo se eksperimentov. Ustvarili smo eksperiment raketa, balon in barvne mehurčke. Pa naj slike povedo več kot 100 besed.

Eksperiment: Le kdo bo napihnil balon?

Eksperiment: Ali bo raketa izstreljena?

Eksperiment: Le kdo pošilja mehurčke navzgor?


CICI MATURA

ZA NAMI JE CICI MATURA, AMPAK NE V VLOGI CICI MATURANTOV, AMPAK NASTOPAJOČIH.

MODRIM POLHKOM IN NAŠI LINI SMO PRIPRAVILI KRATEK KULTURNI PROGRAM.

Naša Lina odhaja 1. septembra v šolo, zato smo se od nje poslovili na poseben način. Mi se bomo srečevali tudi v naslednjem letu, ona pa bo ponosno hodila s šolsko torbo mimo vrtčevskih vrat. Lini želimo lepe, tople, brezskrbne počitnice in nato varen korak oziroma skok v šolske klopi.

Na koncu smo se odžejali s sokom, cici maturante pa so se posladkali z čudovito in okusno torto.

Rdeči polhki pa so nato prejeli priznanja v okviru projekta Mali sonček. Zelo ponosno so jo sprejeli in jo s še večjim ponosom odnesli domov.

Letos smo osvojili program Oranžni sonček. Naslednje šolsko leto pa nas čaka malo več nalog in zadolžitev, saj postajamo najstarejši otroci vrtca Polhek.


SLADOLED PO DESET, KDO GA KUPI, SE ZASTRUPI, KDOR PA NE, PA …….

Rdeči polhki smo se posladkali z najboljšim, najslajšim, najhladnejšim, naokusnejšim sladoledom po želji vsakega otroka. Mjami, še bi Urška in Hermina.


 ZAKLJUČNA PRIREDITEV VRTCA POLHEK V PODCERKVI

Na prvi petek v mesecu juniju smo se zbrali otroci iz vrtca Polhek, v Podcerkvi v gledališču Cirkl. Predstavile so se vse skupine iz vrtca in pevski zbor. Naša skupina je zaplesala ljudsko pesem “Jaz bi rad cigajnar bil” in Bitenčevo pesem “Pod lipco”. Kdor si je ogledal naš nastop, zagotovo ve, kaj so šivale deklice.


POD LIPCO SMO PRAZNOVALI ROJSTNE DNEVE OTROK, KI PRAZNUJEJO SVOJ ROJSTNI DAN V MESECU JULIJU ALI AVGUSTU

 Vzgojiteljice so nam pripravile nepozabno praznovanje v naravi. Posladkali smo se z zelo okusno lubenico in sadnimi nabodali. Mjamiiii.


PREDSTAVA “BI SE GNETLI NA TEJ METLI”

Obiskala nas je čarovnica, ki je med letenjem izgubila svoj klobuk, pentljo, paličico in za konec se ji je zlomila še metla, na kateri je letela. Obiskal jo je tudi zlobni zmaj, a ga je čarovnica z lahkoto odpodila. Na pomoč so ji priskočile muca, pes, zelena ptica in žaba, ki so začarali, da je bila metla v trenutku kot nova.


POISKALI SMO SI LIPO

Odpravili smo se v naravo, ampak ne v naš gozdiček, saj je trava previsoka in še nepokošena. Pot nas je vodila po peščenih poteh – kolovozih. Med potjo smo hitro našli lipo, pod katero smo se malo ohladili, saj je danes sonce zelo toplo grelo.

Nato pa smo v roke vzelo naše čarobne lončke, piskre, v katere smo nabirali cvetlice, trave, semena, regratove lučke, pesek, zemljo,….  Piskre smo odnesli v vrtcu, kjer pa nas čaka čaranje.

Iz trave smo ustvarjali kokoške in petelinčke, preizkusili smo se v spretnostni hoji po preorani njivi – hoja po brazdah, iskanje najlepše cvetlice, iskanje najlepše trave in seveda nabiranje in shranjevanje čarobnega napoja.

Hvala naravi, da smo lahko del nje.

NEPRIČAKOVANI OBISK PISATELJICE

ANJE ŠTEFAN

Pisateljica, pesnica in pravljičarka Anja Štefan je popestrila prireditev ob zaključku bralne značke v šoli. Prijetne,, pravljične trenutke je podelila tudi Vijoličnim, Rdečim in Modrim polhkom. Poslušali smo pesmice, uganke in tudi miceno, miceno zgodbico.

želimo si, da nas  Anja Štefan obišče še kdaj in nas zopet popelje v čarobni svet pravljic.


PROGRAM “MALI SONČEK” – PREMAGOVANJE RAZLIČNIH OVIR S POGANJALCEM

Rdeči polhki so se najprej preizkusili v spretnosti spretnih prstov, saj je bila vstopnica za poligon, kolesarska čelada. Vsak otrok jo je moral SAM pridobiti čelado.

Ko je bila čelada na pravem mestu, si je vsak izbral poganjalca in se nato odpelajal po poti (vijuganje med količki, sklanjanje med vožnjo pod oviro, premagovanje ovir, vožnja naokrog in ponovi spet vajo naokrog.


OGLED LUTKOVNE PREDSTAVE V LUTKOVNEM GLEDALIŠČU V LJUBLJANI

Rdeči polhki smo težko, polni vznemirjenja pričakali sredo, 8.5.2019, ko smo se z avtobusom odpeljali proti Ljubljani. Še zajtrk nam ni teknil, ker smo se bali, da bomo zamudili avtobus.

 

Vožnja je bila prijetna in po dobri uri vožnje smo prispeli do lutkovnega gledališča, kjer nas je pričakal hostesa in nas pred lutkovnim gledališčem tudi slikala.

Lutkarji so za nas pripravili čudovito predstavo Jure in Jaka.

Jure in Jaka je poučna zgodba o prijateljstvu, ki premaga vse ovire. Jaka je kos. In kosi so seveda črni. Jure je galeb. In galebi so seveda beli. Ne bela in ne črna barva ne Jaku in ne Juretu ne predstavljata nobene težave, saj razlike sploh ne opazita.Ko Jaka in Jure prispeta v galebje mesto, kjer so prebivalci vse prej kot prijazni do kosa. So nezaupljivi in črnemu prišleku zelo nenaklonjeni. Iz enega samega razloga: ker je drugačen od njih. Predstava nas spomni na to, da je drugačnost lahko največji dar, saj niti dve bilki nista enaki, kaj šele dve živi bitji. (povzeto iz spletne strani Lutkovnega gledališča Ljubljana).

Polni prijetnih emociji smo prišli iz lutkovnega gledališča in ker je bila ravno ura 12.00, sta se skozi balkon gledališča prikazala Martin Krpan in njegova kobilica.

Izjava enega otroka: “Urška, a se boš s teto zmenila, da gremo še enkrat gledat kosa in galebe”. Omenjena izjava ne potrebuje razlage in dodatnih besed.


 

UČENJE PESMICE V GOZDU

Ob naši lipi smo se učili novo pesem Sonce se smeje. Več pa si lahko ogledate, v zavihku Gozdni vrtec.

Gozdni vrtec


OSMOŠOLCI IN DEVETOŠOLCI SO IMELI DANES PREDSTAVITEV SLOVENSKE VOJSKE.

Po končani predstavitvi so nas povabili, tako da smo si tudi mi lahko od blizu ogledali nekaj vojaške opreme in celo vojaško vozilo – tank.

 

Skupinska slika pred tankom

Nekdo se je opogumil in šel preizkusiti sedež v tanku.


ŠPORTNA URICA PRI UČITELJU ALEŠU

Tokrat nam je učitelj pripravil vaje za ravnotežje in za koordinacijo celega telesa.

Učitelj je sam izdelal gugalnice iz klopi, mi pa smo se veselo gugali in hodili po premikajoči se gredi.

Tobogan narejen iz debele blazine in bradlje.

Vrv tako in drugače

Skoki, poskoki, premagovanje različnih ovir

Na koncu pa nas je čakala vožnja na Havaje.


TIH, DEŽEVEN ČETRTEK SMO PREŽIVELI V ŠOLSKI TELOVADNICI

Učitelj Aleš je imel obveznosti, zato tokrat ni bilo športne urice z učiteljem. Rdeči polhki smo vseeno odšli v telovadnico, kjer nas je pričakala športna urica z Zdenko in Urško.


POHOD ČEZ DRN IN STRN DO “NAŠE” DOLINKE

2.4.2019 smo se Rdeči in Vijolični polhki zopet odpravili na daljši pohod. Tokrat nas je pot zanesla do Dolinke. Pa naj tokrat slike spregovorijo.

Polhki si želimo, da nas april s svojim muhastim vremenom ne bi preveč omejaval pri naših pohodih, saj smo že dogovorjeni za naš naslednji pohod.  Cilj  je že znan.


PRAVLJIČNA URICA PRI KNJIŽNIČARKI LEONIDI

Knjižničarka nas je popeljala v svet ptic. Pogovoarjali smo se o pticah, ki prezimijo v naših krajih in pticah, ki odletijo daleč stran. Vsak otrok je iz čarobne skrinje vzel listek, na katerih so bile slike ptic in imena ptic. Nato smo slike in napise razvrstile na velike slike.

Večkrat smo gibalno ponazorili pesem Anje Štefan “Kam letijo drobne ptičke”.

Knjižničarka nam je nato na izviren, pravljični način pripovedovala zgodbo Babica in ptica (Benji Davies).

Upajmo, da nas knjižničarka še kdaj povabi, saj nas z njenim pravljičnim pripovedovanjem popelje v svet pravljic.


 

POHOD PO SKRIVNI GOZDNI POTI NA GOLAN

Opazili smo kar nekaj zanimivosti.

Ko smo prispeli na Golan, smo se ob mizi malo okrepčali. Topel čaj in piškote nam je prinesla Ažbetova mami – deček iz Vijolične skupine.

Navdušeni pa smo bili tudi nad igrali, ki jih imajo Golanski otroci.


ŠPORTNA URICA PRI UČITELJU ALEŠU

Učitelj nam je zopet pripravil ogromno zanimivih gibalnih problemov. Ni ga dela telesa, ki ga nismo na tej športni urici prebudili.

Na koncu pa smo poskakovali po eni nogi in s stožcem na nogi poizkusili stožec zadeti v okvir – koš. Tole je bil trd oreh za nas, kljub majhnim copatom.


OBISKALI SMO ININO BABICO IN DEDKA

Sonce je krivo, da smo se odpravili proti Golanu in obiskali Inine stare starše.

Ina je stekla v topel objem svoje mame Nade.

Najprej smo se odžejali s sokom, nato pa smo dopoldan popestili in obogatili z našim prepevanjem pesmic in bansom Plešem.

Vsi skupaj se zahvaljujemo Inini babici in dedku za prijetno srečanje. Oba sta nas povabila, da naj še pridemo in seveda se bomo potrudili in obljubo, da jih obiščemo držali.


SREČANJE Z OSMOŠOLCI

Obiskali so nas osmošolci in nam predstavili svoje talente, interesne dejavnosti in dejavnosti, ki zapolnjujejo njihov prosti čas. Učenka Iza je vodila program. Spoznali smo karate, košarko, igranje na kitaro, kmetijstvo, modelarstvo in tenis.

Na koncu je nastala tudi gasilska slika vseh osmošolcev. En rdeč polhek je komentiral: “A, ne Urška, da bom jest tud enkrat taku vjelek.”

Zahvaljujemo se vsem osmošolcem, nastopajočim in seveda učiteljici Tatjani Lekan za prijetno šolsko urico. Videli smo veliko in se seveda o športih, dejavnostih veliko novega naučili. Hvala vam in se že veselimo vašega naslednjega obiska, ki bo……. .


5. ŠPORTNA URICA JE ZA NAMI

Koliko zanimivih gibalnih nalogo nam je pipravil učitelj Aleš.

Ping pong žogica se je sprehajal po stožcih. Potrebno se je bilo umiriti in jo prestavljati, tako da je vsaka ping ponk žogica pripotovala okrog sveta.

Naš “koš” se je premikal (obroč je nihal sem in tja), mi pa smo se trudili in trudili zadeti “koš”.

Ciljanje tarče narejen iz balonov.

Vijuganje med ovirami, premagovanje ribstola, plazenje, in preskakovanje ovir, povzpenjanje po lestvi in spuščanje po klančini navzdol,….

Prevažanje “avtomobilov” z obema rokama in nogama.

Skupine, ki so telovadile po postajah, so se nato oblikovale v skupino gosenice in začelo se je tekmovanje.


NARAVOSLOVNA URICA MIKROSKOPIRANJE 2.DEL

Učiteljica Hejdi nam je pripravila 5 mikroskopov, pripomočke za mikroskopiranje in tako smo se še ne 5 letni otroci preizkusili v mikroskopiranju. Vsak otrok si je sam pripravil preparat za opazovanje s pomočjo mikroskopa.


PRVA ŠPORTNA URICA V MESECU MARCU

Ribič se je tudi tokrat odpravil na lov za ribami. Nekaj mu jih je uspelo pa le polovit.


PUST 2019

Rdeči polhki so danes ostali doma. Namesto njih so prišli v vrtec princeske, Pike Nogavičke, Zajček, Zlatolaska, Sofija, Batmana, Nidže in še veliko drugih maškar. Zime ni bilo, niti jo ne bo, ker smo jo maškare odgnale daleč stran.


KONČNO NAS JE POT ZANESLA DO DOLINKE

Vijolični, Rdeči in Modri polhki smo se odpravili proti “naši” dolinki. Ne sprašujete, kako smo se imeli. Naj slike spregovorijo.

Bilo nam je tako lepo, da bi šli takoj jutri spet.


JUHUHUHU, ZIMSKE POČITNICE SO TU

Rdeči in Vijolični polhki smo se z veseljem odpravili v šolsko telovadnico, ki je prosta zaradi zimskih počitnic. Šolarji se bodo malo odpočili od šole, nalog, jutranjega vstajanja, mi pa bomo dodobra izkoristili telovadnico, ki je med tednom polno zasedena.

Na koncu pa smo se na predlog dveh deklic igrali gibalno igro Korenček.


MIKROSKOPIRANJE V ŠOLI

Učiteljica Hejdi nam je pripravila 5 mikroskopov, pripomočke za mikroskopiranje in tako smo se še ne 5 letni otroci preizkusili v mikroskopiranju. Vsak otrok si je sam pripravil preparat za opazovanje s pomočjo mikroskopa. Opazovali smo mikrobe na plesnivem kruhu in vodi iz potočka.

Opazovanje mikrobov

Kaj smo videli skozi mikroskopsko povečevalno steklo????

Po mikroskopiranju so naši naravoslovci narisali kar so videli.


 

ŠPORTNA URICA V ŠOLSKI TELOVADNICI

Učitelj Aleš nam je pripravil ogromno zanimivih nalog pri katerih smo uporabljali žoge.

Ribič se je trudil in trudil in ni nikakor mogel ujeti rib.


SREČANJE Z DRUGOŠOLCI

Obiskali so nas drugošolci. Drug drugemu smo se predstavili z gibom.

Drugošolce smo naučili bans Plešem.

Rdeči polhi smo zapeli dve pesmi, Ko ti rečem in Babico Zimo. Drugošolci pa so nam zapeli dve pesmi, in sicer Veverico in angleško pesem. Dogovorili smo se za naše naslednje druženje, ki bo potekalo v gozdičku.


OBISK MEDGENERACIJSKEGA CENTRA GABER IN NASTOP

Predstavili smo se z dramatizacijo Pod medvedovim dežnikom.

Predstavili smo jim tudi bans Plešem, zapeli smo pesem Ko ti rečem mekeke, Babico Zimo, Rak krojač in Srček vroč imam.

Obiskovalcem smo prijetno popestrili dopoldan, saj se nikakor in nikakor niso mogli posloviti od nas. Smo jim pa seveda obljubili, da jih naslednja skupina obišče že čez en mesec.


NARAVOSLOVNA URICA – MIKROBI

Učiteljica Hejdi nas je na zanimiv in izviren način popeljala v svet mikrobov. Praktično smo preizkusili, kako se mikrobi sprehajajo od enega do drugega osebka. Upajmo, da nas doseže čim manj bolezenskih mikrobov.


PRAVLJIČNA URICA S KNJIŽNIČARKO LEONIDO

Knjižničarka Leonida se je spomnila na nas in nas povabila na zelo izvirno, zanimivo, humoristično, poskočno pravljično urico. Se sprašujete, kako je bila lahko pravljična urica poskočna? Na to vprašanje vam bodo znali odgovoriti vaši otroci.

1 ovčka, 2 ovčki, 3 ovčke, 4 ovčke, 5 ovčk … 10 ovčk

11 ovčk, 12 ovčk,…..


KULTURNI PRAZNIK – PREŠERNOV DAN

V šolski telovadnici smo si ogledali proslavo ob kulturnem dnevu, ki so jo pripravili šolarji.

SLIKANJE S ČOPIČI IN VODENIMI BARVICAMI

Zima se suče okrog naših krajev, mi pa smo jo naslikali in tako jo z nami, na oglasni deski.


ŠPORTNA URICA Z UČITELJEM ŠPORTNE VZGOJE V ŠOLSKI TELOVADNICI

S pomočjo ladje in kapitana smo krepili spretnosti z žogo.


NARAVOSLOVNA URICA – VULKANI

Učiteljica Hejdi nas je povabila v naravoslovno učilnico, kjer smo spoznavali vulkane.


ŠPORTNA URICA

Rdeči polhki smo težko čakali, četrtek 10. 1. 2019, saj smo odšli na prvo športno urico v šolsko telovadnico. Učitelj Aleš nas je preko igre popeljal v svet gibanja. Učitelj je pripravil nekaj nalog, v katerih smo krepili našo hojo in tek. Le kaj nam pripravlja za naslednjič?

Na koncu športne urice pa smo si zaslužili tudi igro z igralnim padalom.


Misli otrok o prvi športni urici:

Všeč mi je bilo:

 • ko smo delali valove,
 • ko smo tekli,
 • ko smo žogo dali na padalo in udarjali, da je žoga skakala,
 • ko smo delali skodelice in hribčke,
 • ko smo hodili,
 • ko smo dajali žabice na stožce,
 • ko smo telovadili,
 • ko je dajal učitelj žoge na padalo,
 • ko smo valovili padalo in žoga ni smela pasti dol iz padala,
 • ko smo dvigovali padalo,
 • ko smo bili pod padalom,
 • ko smo šli spodaj pod padalo,
 • ker je bilo lušno,
 • ko je dal Aleš padalo ven iz vreče,
 • ko smo po en del potke tekli, drugi del potke hodili in spet tekli,
 • ko smo s padalom dvigovali žogo,
 • ko je oči zapiskal s piščalko.

Kaj nam ni bilo všeč:


PRAZNIČNO KOSILO S PRAZNIČNIMI POGRINJKI, PRAZNIČNO GLASBO.

Rdeči polhki vam želimo en zvrhan koš sreče, zdravja in zadovoljstva.


Prvo kepo kotalimo, ta za okroglo glavo bo. V nos korenček posadimo, gumbek črni za oko.

MI DELAMO SNEŽAKA, NA KUPU KEPE TRI, KORENČEK, GUMBI, METLA, LONEC, DAJMO SKUPAJ VSI.

Drugo kepo kotalimo trebuh velik ima snežak, z ogljem gumbe naredimo, suknjič nosi naš junak.

MI DELAMO SNEŽAKA, NA KUPU KEPE TRI, KORENČEK, GUMBI, METLA, LONEC, DAJMO SKUPAJ VSI.

Tretjo kepo kotalimo, ta bo pa namesto nog, čevljev tudi sploh ne rabi, saj ne hodi, naokrog.

MI DELAMO SNEŽAKA, NA KUPU KEPE TRI, KORENČEK, GUMBI, METLA, LONEC,                   DAJMO SKUPAJ VSI.

  (Mojca Robič)

PRAZNIČNO POVABILO VSEH SKUPIN IZ VRTCA

Rdeči polhki smo kar nekaj časa razmišljali, kako naj ostalim skupinam polepšamo praznični december. Odločili smo se, da jim s predstavitvijo naše zgodbice “Pod medvedovim dežnikom” pričaramo prijetne trenutke.

Predstavitev Rumenim, Zelenim in Oranžnim polhkom

Predstavitev Modrim in Vijoličnim polhkom


PRAZNIČNO DRUŽENJE Z DRUGOŠOLCI

Rdeči polhki smo se našim prijateljem iz šole predstavili zgodbico Pod medvedovim dežnikom.

Vloge smo zamenjali, tako da so drugošolci postali igralci.

Na koncu našega srečanja smo si izmenjali še lepe želje in voščilnico za novo koledarsko leto 2019.

Vsi skupaj se veselimo našega naslednjega srečanja. Le kje bo potekalo naše druženje????


OGLED PREDSTAVE O POSPRAVLJANJU IGRAČ

Dijakinje Srednje vzgojiteljske šole iz Ajdovščine so nam zaigrale poučno predstavo, o tem kako je potrebno skrbeti za svoje igrače,

Hvala dijakinjam, ki so nam popestrili petek.


RADIJSKA IGRA

Šestošolci so nas povabili na radijsko igro  “O teličku, ki je tulil v luno in dramski prizor.”

Naši otroci so opazili med nastopajočimi kar nekaj svojih bratcev, sestric, znancev, tako da smo ob odhajanju iz šolske knjižnice slišali veliko pozdravov, vzklikov.

Hvala šestošolcem za povabilo in z veseljem jih pridemo pogledati še kdaj.


OBISKALI SMO RUMENE POLHKE

Mesec december je čas, ko se družimo z nam ljubimi ljudmi. Spomnili smo se na naše najmlajše polhke in z njimi preživeli prijetno dopoldne.


DRAMATIZACIJO ZGODBICE “POD MEDVEDOVIM DEŽNIKOM” SMO IZ IGRALNICE PREMAKNILI V NAŠ GOZDIČEK

Medved je dobil za rojstni dan velik, rdeč dežnik. Komaj je čakal, da bo začelo deževati. In res se je nekega sobotnega popoldneva ulil dež.

Medved je vse premražene in mokre živali sprejel pod svoj novi dežnik.

Kjer je prostora za tri, ga bo tudi za štiri.

Gledališka skupina je naredila tudi gasilsko sliko pod našim drevesom.


 SVETOVNI DAN POZDRAVA, 21.11.2018

Dober dan. Živjo. Zdravo. Hello. Ooooo.

21.november je svetovni dan pozdrava. Na ta dan naj bi se spomnili, kako pomemben je pozdrav in pozdravili vsaj deset ljudi.
Pozdravljanje je namreč lepa navada in del osnovne kulture vsakega človeka.

Oranžni polhki so nam prinesli pozdrav, mi smo za potujoči pozdrav izbrali “SMEŠEN POZDRAV”,

nato pa smo pozdrav odnesli Vijoličnim polhkom.

Nasvidenje. Adijo. Čao. By od Rdečih polhkov.


 

BELA PESMICA           (Janez Bitenc)

ZVEZDICE SNEŽINKE, PADAJO Z NEBA. ŽE BELA SO TLA, JE ZIMA PRIŠLA.

ZDAJ BRŽ PO SANI, POTEM PA NA BREG, IN Z BREGA V DOLINO, OJOJ, TO LETI.


TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK PRI RDEČIH POLHKIH

Z nami so zajtrk pojedli čebelar, čebelarka in dva mlada čebelarja.

V telovadnici pa smo si ogledali predstavitev čebelarstva.

Ogledali smi si tudi nastop pevskega zbora, ki nam je najprej zapel pesem Čebelar (Lojze Slak), skupaj smo zapeli pesmici Mi se imamo radi in Ringa ringa raja, harmonikaš Žiga Sterle pa nam je zaigral še eno od svojih skladb, kjer so se njegovi prsti zelo spretno in hitro sprehajali po tipkah.


Vseslovenski projekt

Tradicionalni slovenski zajtrk

Sliki povzeti iz spletne strani:  http://tradicionalni-zajtrk.si/

Pri Rdečih polhkih se pripravljamo na petkov posebni zajtrk. Pripravili smo si pogrinjke, ki jih bomo imeli pri petkovem zajtrku.

Kaj so otroci povedali o čebelah:

 • Čebelica leti.
 • Vidla sem jo, ker me je pičila.
 • Nabirala je med in sem jo videl na travi.
 • Letela je okrog mene.
 • Jaz sem se lovila in potem me je lovila čebela in potem jo je mami ujela.
 • Letala mi je naokrog glave,
 • Ko sem šla z mamico na moj vrt in sem videla čebelico in me je takoj pičilav noska.
 • Jaz sem šl pa nekam, v naš gozd in sem videl čebelico. Stopil sem malo bližje in me ni pičila.
 • Ko sem šla na gugalnico, me je pičila.
 • Ko sem šel z atikom kosit, me je pičila čebela.
 • Ko sem bila na svojem trampolinu, me je pičila čebela.
 •  Ko je Luka prišel k nam, sam ga videl in me je pičila čebelica, tukaj (otrok je pokazal predel dlani, kamor ga je pičila čebela).
 • Ko sem šla rožice nabirat, sem videla čebelico.
 • V vrtcu, zunaj, me je pičila čebela in to v vrat.

Uganka:

ČRTASTA SRAJČKA DROBCENA KRILA- V LONČKE IZ VOSKA BO MED NATOČILA.
Kaj j to?

Vzgojiteljica Karmen nam je v telovadnici predstavila zgodbico Zajtrk, avtorice Anja Štefan. Omenjena pravljica je otroke na pravljični način pospremila v Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bomo obeležili v petek.

Vzgojiteljici Karmen se zahvaljujemo in se že veselimo naslednjega pravljičnega povabila.


NARAVOSLOVNA URICA

Odpravili smo se v šolo v učilnico naravoslovja, kjer nam je učiteljica Hejdi na zelo zanimiv in izviren način predstavila abstraktno temo – vesolje. Otroci so vedeli odgovoriti kar na nekaj zastavljenih vprašanj, tako da jim je očitno vesolje blizu.

Ogledali smo si tudi povečano sliko nahajanja naših planetov, točno v tem trenutku kot je potekala naša naravoslovna urica.

 Hvala Hejdi za tako zanimivo učno uro o VESOLJU.

OBISKALA STA NAS ZOBNA ASISTENTKA TJAŠA IN KROKI

Pogovorili smo se o hrani, ki škoduje našim zobem in hrani, ki ne škoduje. Otroci so izžrebali sliko hrane in jo razvrstili na ustrezno sliko bolnega in zdravega zoba.

S Krokijem smo obnovili znanje in tehniko umivanja zob, nato pa se je vsak preizkusil v pravilnem ščetkanju zob. Kroki je bil ves čas na preži. Pomagal je vsem tistim, ki so premalo natančno ščetkali zobe ali pa njihov pritisk ni bil dovolj močan.

 Kroki in Tjaša sta nam povedala, da se naslednjič vidimo šele v letu 2019.


SLIKANJE Z NARAVNIM MATERIALOM, KI SMO GA NAŠLI V NARAVI

Želodova kapica, želod, žir, mah, vejice, listki so se spremenili v čopiče. Nastale so zanimive slike.

SVETOVNI DAN HRANE

16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za prehrano in kmetijstvo, zato na današnji dan obeležujemo SVETOVNI DAN HRANE. Že od leta 1979 je namen tega praznovanja povečati zavedanje o svetovnih prehrambenih problemih in spodbuditi boj proti lakoti ter revščini.

Svetovni dnevi hrane nas spremljajo že 37 let in počasi spreminjamo naše dojemanje hrane in oskrbe z njo. Tema letošnjega svetovnega dneva poteka pod sloganom, ki pravi »Naša dela so naša prihodnost«.

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost za razmislek, da se poudari stisko več kot 820 milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu in več kot četrtino svetovnega prebivalstva, ki je prekomerno hranjenih.
V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti oziroma posledične učinke nezdravega življenjskega sloga.

Vsako leto se tega dne tudi na naši šoli spomnimo na prav poseben način. Letos smo bili deležni  degustacije z dvema vrstama bučne marmelade.

Sladka marmelada,
usta jo imajo rada,
dobro prime se na kruh,
ni pomembno,
tudi če je malo suh,
v palačinko je zavita,
z njo baha se vsaka pita,
a želodcu važno je,
da so jutra sita.

Učenci izbirnega predmeta SPH iz 7. razreda so za nas pridno kuhali bučno marmelado. Povabili so nas, da obiščemo stojnico. Z veseljem smo se odpravili na nižjo stopnjo in bili deležni zelenjavno-sladke pogostitve.

Hvala učiteljici Hejdi, Tatjani in učenkama. Se že veselimo “Svetovnega dneva hrane 2019”.

 RDEČI IN VIJOLIČNI SMO SE ODPRAVILI ČEZ DRN IN STRN NA NADLEŠKI HRIB

Kako čudovite barve so nas spremljale. Ne moremo se odločiti, kaj nam je bilo najlepše.

Na vrhu Nadleškega hriba smo se okrepčali z malico in pijačo. Spet je bilo vse tako dobro, da je vsega zmanjkalo v trenutku.


RDEČI IN VIJOLIČNI SMO OBISKALI DOLINKO

V meglenem jutru smo se odrpavili čez drn in strn prosti Ulaki in nato prosti “naši” Dolinki. Otroci so si med potjo pomagali, opazovali našo naravo, ki je ravno v teh dneh bogato obarvana. O pohodu naj vam več povedo otroci, sicer pa naj tudi slike spregovorijo.

Naravni tunel

Megla na kvadrat, megla in še enkrat megla. Kdor pa čaka, dočaka. Na nas je posijalo toplo sonce.

 


RDEČI POLHKI IN DRUGOŠOLCI

Letos smo se povezali z drugošolci in učiteljico Urško. Prvi, spoznavni obisk je ženami. Preživeli smo prijetno sodelovalno urico. Najprej smo se predstavili s polhkom, nato pa so najprej zaplei drugošolci, poslušali smo dve recitaciji, na koncu pa smo zapeli tudi Rdeči polhki. Zapeli smo lanskoletno in lahko rečemo, da tudi že letošnjo himno Koza in še pesmici Rak in Pod lipco.


PRIDRUŽILI SMO SE ČISTILNI AKCIJI

“OČISTIMO SLOVENIJO” Še zadnjič.

Odpravili smo se proti našemu gozdičku in iskali odpadke. Na naše veliko veselje jih nismo našli veliko.

 


TEDEN OTROKA

 1. DAN CICKROS

Preizkusili smo se v teku. Preizkusili smo se v teku skupaj s približno enako starimi otroki iz vrtca Nova vas.

Otroci so z velimi veseljem okrog vratu ponosno nosili medaljo. Rezultati teka: Vsi smo bili najboljši. Prvi.


 2. dan – GIBALNI POLIGON V VRTCU

Iz športnih pripomočkov in pohištva smo ustvarili zanimiv gibalni poligon. Le kdo bi si mislil, da nam bodo stoli, miza, knjižni kotiček, ležalniki prišli prav.

V telovadnici danes ni bilo športnih pripomočkov. Z veseljem smo zapelsali ob zvokih Alenke Kolman (cd).

3. dan: SKUPAJ BEREMO

V večnamenskem prostoru so potekale bralne minutke, po oddelkih smo vzgojiteljice brale pravljice in tudi pred počitkom smo doživeli prijetno pravljično uro z “Veliko škatlo čokoladnih bonbonov”.

4. dan: CICIPOHOD V NAŠ GOZDIČEK

Rdeči polhki smo povabilo Modre polhke v naš gozdiček. Na poti so naš čakale uganke in bogato obarvana narava.

Kako zanimivo igro so iz odpadlih vej razvili otroci. Rdeči polhki so pod  njihovim drevesom (pod lipo) predstavili glasbeno dramatizacijo Glasbeni orkester.

5. DAN: DAN ODPRTIH VRAT

Obiskale so nas mamice, babica in sestrica. Predstavili smo jim jutranji krog, naša glasbeno dranatizacijo slikopisa Gozdni orkester, izdelali smo skupno sliko, razpletali pajkovo mrežo in na koncu smo se veselo in razigrano zapodili po našem igrišču.

Hvala vsem, ki ste nas obiskali in se vidimo spet drugo leto, na dnevu odprtih vrat 2019.


 

 


 

 

(Skupno 1,263 obiskov, današnjih obiskov 1)