Vijolični polhki

UTRINKI VIJOLIČNIH POLHKOV

VIJOLIČNA BARVA JE MEŠANICA RDEČE IN MODRE BARVE.          VSEBUJE MOČ IN ENERGIJO RDEČE TER DUHOVNOST IN CELOVITOST MODRE.

POZITIVNE LASTNOSTI VIJOLIČNE BARVE SO: KREATIVNOST, IZNAJDLJIVOST, NESEBIČNOST, SKRIVNOSTNOST,…..; TOREJ JE VIJOLIČNA BARVA DOBRA POPOTNICA ZA NAŠE DOBRO DELO Z OTROKI, OB DOBREM SODEOVANJU Z VAMI.

Hermina, Urška in Maja


JUHUHU, POSTALI SMO VIJOLIČNI POLHKI

Čez noč smo postali veliki, zato nas kosilo vedno pričaka v jedilnici.


TEDEN OTROKA, 2.10 – 6.10. 2017

Povabili smo sonce v vrtec.

1 DAN: OBISK SONCA     MOJA DLAN JE EN BEL LIST, MOJA DLAN PAPIR JE ČIST. NARIŠEM SONCE, USTA, NOS, OČI IN ŽARKE GLEJ NA VSE  STRANI.

Obiskalo nas je sonce, nas pobožalo s sončnimi žarki in zapelo pesem ob spremljavi kitare.

2. DAN –  PREDSTAVILI SMO NALOGE, KI NAM JIH JE DALO SONCE.

Gibalna dramatizacija zgodbice Zvonček (Anja Štefan).

Gibalna ponazoritev recitacije Hruška Tepka.

Na vrtu raste visoko drevo, v vejah razkošnih pa skriva blago. Rumena kot sonce na veji visi, sladka kot med je, ki se cedi. A vedno nosi svoj pecelj s seboj. Ime ji je Tepka in to je naslov.

3. dan: CICIKROS

Vsi smo se preizkusili v teku in osvojili medalje. Tekmovali smo z otroki iz Vrtca Nova vas.

4. dan – Z MODRIMI POLHKI SMO SE ODPRAVILI ČEZ DRN IN STRN.

5. DAN: DAN ODPRTIH VRAT


Modrim polhkom smo se pridružili pri obisku Dolinke. Modri so Vijoličnim pomagali premagovati vse težave, napore in klance, poslušali in opazovali smo naravo in se pošteno razgibali v “naši” Dolinki.


Vijolični polhki imamo najraje sonce, če pa nas občasno obišče dež, se ga vsi razveselimo, saj nas obdari z lužami, po katerih ……..

TRI LUŽE

DEŽEK PADA CELE DNI,
ŠE PONOČI NAM ROSI
IN NAMAKA LUŽE TRI:
V PRVI LUŽI ŽABICA,
V DRUGI LUŽI RAČKICA,
V TRETJI LUŽI SEM PA JAZ
VSI KRIČIMO NA VES GLAS.


Pogovarjamo se o vremenu, začeli smo beležiti vremenski koledar. Naučili smo se pesmico  “Burja piha”, s katero lahko tudi izštevamo.


Prva športna urica z učiteljem športne vzgoje Alešem  Ožboltom.

Tik tak smo se spremenili v gosenice, ki so se plazile zeloooo počasiiii.

Z lastno sapo smo tekmovali v premikanju papirnatega robčka.


16. oktober – SVETOVNI DAN HRANE
V ta namen smo v šolski avli postavili stojnico na kateri smo predstavljali mlečne izdelke lokalne kmetije Mihelčič. Otroci iz vrtca smo razmišljali o zdravem prehranjevanju, razmišljali o vzrokih za lakoto in o tem, da del hrane lahko pridelamo tudi doma. Na stojnici  smo poizkusili dobrote, ki nam jih ponuja kmetija Mihelčič.
Mmmmmm, dober namaz, dobro kislo mleko, okusnen sir,…..

RAZLIČNI VREMENSKI KOLEDARJI

Odpravili smo se v gozd, kjer smo poiskali naravni material, ga prinesli v vrtec, nato pa smo skupaj priredili naravni materila določenem vremenskemu pojavu . Vremenske pojave smo ponazorili tudi z gibanjem.

Iskanje naravnega materiala v naravi.

Prirejanje naravnega materiala določenem vremenu.


POTUJOČA KOŠARICA

V letošnjem šolskem letu v okviru bralne torbice in v okviru projekta gozdni vrtec poteka prosjekt Potujoča košarica. Otrok domov odnese košaro in s starši skupaj odidejo v gozd. Iz gozda v vrtec prinesejo kar želijo. Lahko polno košaro besed, stavkov, prijetnih doživetiji, lahko pa v košari prinesejo naravno bogastvo, ki na nas čaka v gozdu.


TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2017

Vsak dan imamo v vrtcu dober zajtrk. Danes pa je bil še posebno dober, slasten, sladek in zdrav.

Zajtrk smo popestrili s pogrinki, na katerih je prikazano, kako nastane kruh. Otroci so sami izstrigli sličice in jih razvrstili pravilno zaporedje.


PRIDRUŽILI SMO SE ORANŽNIM POLHKOM IN Z NJIMI ODŠLI NA ULAKO, K SPOMENIKU.

OGLED SPOMENIKA

OPAZOVANJE PTIC IN HRANJENJE LE-TEH.


OBISK ZOBNE ASISTENTKE TJAŠE IN KROKIJA

Tjaša in Kroki sta nas seznanilna s pravilno tehniko ščetkanja zob.


DRAMATIZACIJA ZGODBICE DEBELA REPA

Vijolični polhki smo Modrim polhkom predstavili zgodbico o Debeli repi. Kdo vse je priskočil na pomoč dedku pri puljenju repe? Na to vprašanje znajo odgovoriti Modri in Vijolični polhki.

Tudi Modri so se preizkusili v dramatiziranju. Neverjetno dobro jim je šlo od rok in nog.


ZGODBICO DEBELA REPA IN PLES RAČKE NA POTEPU SMO PREDSTAVILI ZELENIM POLHKOM.


VIJOLIČNI POLHKI SMO PREIZKUŠALI REPO V KOŠČKIH, NARIBANO REPO IN OKISANO REPO. Večini otrok je bila okisana repa bolj všeč kot pa samo naribana. Otroci so naju presentili, saj so si jo zaželeli še, ko jo je na krožniku zmanjkalo.

Iz slanega testa in kosmatenih žičk smo oblikovali repe.


RDEČE POLHKE SMO POVABILI NA OGLED DRAMATIZACIJE DEBELA REPA IN PLESA RAČKE NA POTEPU.

Rdeči polhki pa so nam predstavili svojo izvedbo pravljice REPA VELIKANKA.


PREŽIVELI SMO PRIJETNO ŠPORTNO URICO Z UČITELJEM ALEŠEM OŽBOLTOM.

Vsi skupja smo bili presenečeni, kaj vse že zmoremo.


Samo še dve skupini sta nam ostali, da jim predstavimo našo dramatizacijo Repe velikanke in plesa Račke na potepu.  Obiskali smo naše najmlajše prijatelje iz vrtca Rumene polhke in Oranžne polhke.

Račke na potepu

Dramatizacija pravljice REPA VELIKANKA.

Sledilo je raziskovanje igralnice in druženje Rumenih in Vijoličnih polhkov.


Mi smo polhki tra la la,

se po snegu valjamo,

sneg je mrzel prava reč,

mi gremo zato na peč.


Na ogled našega kratkega nastopa smo povabili prvošolce. Uvodno tremo smo pregnali s plesom Račke na potepu.

Tako kot vsem ostalim skupinam iz vrtca, smo predstavili tudi prvošolcem Debelo repo.

Komentarji prvošolcev:   “Bilo mi je lepo. Bilo mi je zelo lepo. Malo ste pretiho govorili. Naslenji pa malo več poguma”.


Prvošolci so nas povabili v njihov razred. Najprej nam je učiteljica Helena predstavila s pomočjo interaktivne table pravljico Vilibald, nato pa smo skupaj naredili skupni načrt o dejavnnostih, ki bodo potekale v mesecu decembru (okrasitev naše smreke, skupna dramatizacija pravljice Vilibald).

S prvošolci smo postali že pravi prijatelji in smo veseli, ko vidimo drug drugega.


Vsak dan v prazničnem decembru nas obišče Čarobna vila. Izbere otroka in ga odpelje v njen dom na čajanko.

Kaj so se otroci pogovarjali s Čarobno vilo pa ne vemo?

Povprašaje vašega otroka in mogoče izveste kakšno podrobnost.


NASTOP V MEDGENERACIJSKEM CENTRU GABER

V prazničnem mesecu decembru smo bili Vijolični polhki na vrsti, da odidemo v Medgeneracijski center, kjer smo se predstavili s plesom, prepevanjem  in dramatizacijo zgodbice Debela repa.

Po nastopu smo starostnikom predali našo voščilnico in vsem skupaj zaželeleli zdravo, nasmejano, toplo, zadovoljno leto 2018. Skelnili smo, da se v letu 2018 zopet srečamo.


KNJIŽNJIČNA URA V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Knjižničarka Leonida nam je na zanimiv, prijeten, pravljicčen, prikupen, topel, nasmejan način predstavila svet ptic (poimenovanje ptic, oglašanje ptic, zastavila nam je nekaj ugank o pticah, spremenili smo se v vrane.

V KNJIŽNICO SE BOMO PA ZAGOTOVO ŠE VRNILI.


PTIČKI

V našo igralnico so se pritihotapili ptički.


Opdravili smo se na Ulako, kjer je opazovalnica ptic. Ptice so se glasno oglašale, mi pa smo jim v zameno natrosili semena.


ZOBNA ASISTENTKA TJAŠA IN KROKI STA NAS ŽE DRUGIČ OBISKALA.

Najprej smo se pogovrili o zdravi in nezdravi prehrani, prevsem o sladkarijah, nato pa sta nas Kroki in Tjaša usmertjala k čim pravilnejšem ščetkanju zob.

Tjaši in Krokiju se zahvaljujemo za obisk.


VSAK DAN NAS OBIŠČEJO PTIČKI, ČE PA SE SLUČAJNO ZGODI, DA NAS NE OBIŠČEJO, ODPREMO OKNO IN ŽE JIH SLIŠIMO, ČE PA SE ODPRAVIMO ŠE V NARAVO, PA SI JIH LAHKO POGLEDAMO OD BLIZU.

Spremenili smo se v ptičke, se razvrstili v 4 skupine. Bili smo vrabci, kosi, golobi in sinice. Ko smo zaslišali inštrument, ki je pripradal določeni ptici, smo poleteli po igralnici. Če sta igrala dva inštrumenta, sta po igralnici leteli dve vrsti ptic (vrabci in sinice).

Nato pa smo se preizkusili še v zobanju kokic (tako kot ptice jedo zrnje, pogače).

Vijolični polhki smo potrebovali kar nekaj časa, da smo “pozobali” kokice.


VEDNO ZNOVA IN ZNOVA NAS ULAKA VABI, DA JO OBIŠČEMO.

Odpravili smo se čez drn in str in v trenutku prišli na vrh Ulake. Vmes smo si zapeli kar nekaj pesmi, saj smo hoteli vsem gozdnim prebivalcem povedati, da so na pohodu Vijolični polhki.

Na vrhu nas je čakalo presenečenje. Katero? To vemo samo vijolični polhki. Nato pa smo se odpravili po hribu navzdol. Zavijali in zvijali smo kačo in vmes zapeli tudi pesem Naša četica koraka, po hribu navzdol, drug za drugim v ravni koloni, po klancu v vrtec bomo prišli.

Na koncu pa nas je čakalo ledeno presenečenje.


ŠPORTNA URICA V ŠOLSKI TELOVADNICI

Učitelj Aleš je za nas pripravil veliko gibalnih nalog, katere so od vijoličnih polhkov zahtevale kar nekaj razmisleka, ravnotežja, koordinacije. Na koncu smo si prislužili gratis vožnjo do otroka Cres.


PUST 2018

VIJOLIČNI POLHKI SO NA PUSTNI TOREK OSTALI DOMA. NAMESTO NJIH SO PRIŠLI V VRTEC NINĐA ŽELVA, BATMANI, PRINCESKE, ELZE, ANE, ZVEZDICA ZASPANKA, PIKAPOLONICA, TIGRICA, SPIDERMAN, MIŠKA, MAVRICA, METULJČEK, VILA,…. .

GASILSKE SLIKE MAŠKAR

NA PUSTNEM PLESU SO SE NAM PRIDRUŽILI MODRI IN RDEČI POLHKI.

VČASIH JE VELJALO, DA MAŠKARE ODŽENEJO ZIMO IZ NAŠIH KRAJEV. MI SMO SE NA VSO MOČ TRUDILI, TAKO DA BO ZIMA POČASI ODŠLA IZ NAŠE LOŠKE DOLINE IN ZOPET NAM BODO ZAČELI VESELO PREPEVATI PTIČKI.


ZIMSKE IGRARIJE IN VRAGOLIJE NA SNEGU


POZDRAVLJEN MAREC

KAR NEKAJ ČASA NISMO OBJAVILI NOBENEGA UTINKA, SAJ SE JE V NAŠO IGRALNICO PRIKRADLI VIRUSI, BAKTERIJE. Namesto da bi pust odnesel zimo in priklical pomlad, jek nam priklical eno samo bolezen. Bolni smo bili prav vsi, tako otroci kot naše vzgojiteljice. En dan pred uradnim začetkom pomladi so nas obiskali Rumeni polhki in so nam predstavili njihovo pesem Kje stanuje malo miše. Naučili so nas ponazarjati besedilo pesmi. Nato pa smo skupaj zapeli nekaj pesmi ob spremljavi kitare.

Presenečeni smo bili nad našimi najmlajšimi otroci, saj znajo pokazati že marsikaj. Vsi skupaj si želimo, da nas Rumeni polhki obiščejo še kdaj.


MATERINSKI DAN 2018

MAMICO IMAM RAD, RADA:

 • KER MI DAJE SOK IN KER MI VSAK DAN PREOBLEČE POSTELJO IN ZATO KER GREMO VEN.
 • KER MI DA RISANKO NA MINIMAX.
 • KER MI KUPI JAJČKA IN SKUHA HRANO.
 • KER MI KUPI JAJČKA, MAKARONE IN MAGNETKE.
 • KER MI BUREK DELA.
 • KER MI KUPI JAJČKA.
 • KER MI DA KIVIJA.
 • KER MI DA SOKA, JAJČKA, MLEČKA IN KER MI DA VSAK DAN ZA JEST ROGLJIČKA.
 • KER MI KUHA KROPMIR IN MESO.
 • KER MI DA NA OTO RISANKO IN KER MI KUPI AVTKA.
 • KER MI KUPI PARADAJZ.
 • KER MI DA PAŠTETO IN KER MI DA JAJČKA.
 • KER MI HEIDI PRIŽGE NA TELEVIZIJI.
 • KER MI KUPI JAJČKA.
 • KER MI KUHA, KER BO DOBILA DOJENČKA IN KER GREVA VEN.
 • KER MI KUHA MESO, KROMPIR, VSE IN ŠE ZATO KER ME VEDNO OBJAME.

VSI SE VESELIMO PETKA. LE ZAKAJ?

VSAK PETEK POTEKA JUTRANJE ZBIRANJE OTROK V TELOVADNICI. VSI SE STRINJAMO, DA JE DAN  NAJLEPŠE IN NAJBOLJ ZDRAVO ZAČETI V TELOVADNICI.

 

ZADNJA ŠPORTNA URICAV ŠOLSKI TELOVADNICI

Učitelj Aleš nas je povabil na našo zadnjo športno urico. Pripravil nam je res zanimivo, izvirno, športno postavitev gibalnih pripomočkov. Prepričajte se sami, kako prijetno urico smo preživeli.

HVALA učitelju ALEŠU za vse prijetne športne urice.


POHOD ČEZ DRN IN STRN DO NAŠE DOLINKE.

Z Modrimi polhki smo se končno odpravili do naše Dolinke. Med potjo smo se večkrat ustavili, saj je bilo veliko odpadkov in brez težav smo jih pobrali in dali v vrečo ter odnesli v smetnjak pri vrtcu. Kaj vse nas je spremljalo ob poti, kaj nas je čakalo v Dolinki, pa si poglejte na slikah.

Našli smo hišico, zgrajeno iz veliko vej, z majhnimi okenci.
Našli smo hišico,  v čudežnem kraju, kjer se godijo le lepe reči.

PETKOV POHOD IN OBISK DOLINKE SMO PONOVILI TUDI V PONEDELJEK. Med potjo se je občasno prikazovalo sonce, ves čas nas je sprmeljalo bogato ptičje prepevanje, v Doliniki pa so nas pričakala nepozabna doživetja.

V gozdu smo se posladkali z mandarinami, jabolki, bananami, piškoti, grisini. Odžejali pa smo se z vodo.


ŽENIČKA GOVORIČKA

V okviru našega projekta Gozdni vrtec, smo v naši skupini pripravili lutkovno predstavo, v kateri nastopajo drevesa in grm. Na predstavo smo povabili vse skupine iz našega vrtca in seveda tudi našre prijatelje prvošolce.

Priprave na lutkovno predstavo so potekalo takole:

Predstavo smo pokazali velikemu številu gledalcev.

Tudi prvošolci so se prizkusili v vlogi igralcev. Uspelo jim je neverjetno dobor. Bravo prvošolci. Vidimo, da ste se v prem razredu že zelo veliko naučili.


LUTKOVNA PREDSTAVA ZVERJASEC

Končno je prišel dan, ko smo se Vijolični, Oranžni polhki in otroci, ki obiskujejo cicibanove urice odpravili z avtobusom v LJubljano. V lutkovnem gledališču smo si ogledali lutkovno predstavo Zverjasec.

Že sama vožnja z avtobusom je bila za otroke nadvse zanimiva. Nekateri so se peljali prvič, nekateri tretjič, nekateri pa ne vemo kolikokrat.

Vsebina zgodbe Zverjasec

Kaj storiti, če si drobna miška – gozd pa poln živali, ki se jim zdiš primeren obrok …? No, miška si hitro izmisli prijatelja, z »okli kot noži, kremplji  postrani, strašne čeljusti in grozni čekani!« Pravi pravcati zverjasec torej. Tako ji uspe prestrašiti svoje plenilce, da postane gozd zanjo prijetno varen. Dokler ne sreča … čisto pravega, čisto zaresnega zverjasca, ki ima od vsega najraje miške »s kruhom, ki se ga popeče«!!!

Vsi že komaj čakamo, da gremo naslednje šolsko leto spet v lutkovno gledališče.


OBISKALA STA NAS ZOBNA ASISTENTKA TJAŠA IN KROKI

Najprej smo se pogovorili o hrani, ki škoduje zobem in hrani, ki je zelo dobra za zobe. Tjaša nam je pokazala tudi sliko, kako napadajo bakterije naše zobe in kakšna oteklina lahko nastane obobolelem zobu.

Nekaj otrok je urilo pravilno tehniko ščetkanja zob na Krokijevih zobeh.

Nato pa so si otroci skupaj s Krokijevim spodbujanjem umivali zobe v koplanici. Kroki jim je pomagal in jih vodil k pravilni tehniki ščetkanja zob.


V PETEK SO NA NAŠA VRATA POTRKALI PIKA NOGAVIČKA, TOMAŽ IN ANICA.

Vsi smo bili prijetno presenečni nad obiskom. Po kratkem razgovoru z vsemi tremi, je Pika Nogavička izbrala 5 otrok in nato so odšli v gospodinjsko učilnico, kjer so zamešali zmes za peko palačnik. Nato so se skupine zamenjale, tako da so eni zamešali testo, eni pekli, eni mazali. Palačninke pa smo jedli prav vsi, pa ne eno, nekateri so pojedli celo dve.

Potek dela v gospodinjski učilnici.

Mmmmmmmm, smo spekli dobre palačinke.


PRAZNOVALI SMO ROJSTNE DNEVE OTROK, KI PRAZNUJEJO V ČASU POLETNIH POČITNIC

Zbrali smo se v hišici na vrtčevskem igrišču in slavnostno pričeli z praznovanjem rojstnih dni. Najprej je vsak bodoči slvljenec dobil darilo, veter se je poigraval z našimi svečkami in jih kar sam ugasnil. Vsakemu slavljencu smo zapeli pesem po njegovi želji, drug srugemu smo zaželeli veliko lepega, razigrano in zdravo otroštvo. Na koncu pa je sledila sadna pogostitev s sadnimi nabodali.

Sadna pogostitev

Slavljenci