Vijolični polhki

ŠPORTNI DAN

Danes smo bili zelo aktivni, zato bi lahko rekli, da smo imeli pravi športni dan. Najprej smo v igralnici postavili razgiban poligon, kjer smo se plazili, plezali čez ovire, delali prevale, se kotalili, skakali na blazino…Ko smo se odpočili in okrepčali s sadjem, smo se odpravili še na Ulako.  Nekateri še niso bili pri spomeniku, zato so bili navdušeni nad njegovo velikostjo. Poimenovali so ga kar grad. Igrali smo se na bližnjem travniku, na peščeni površini ter opazovali majcene živali, ki so prebivale na kamnitem zidu. Imeli smo se lepo.

OBISK PRI IRENI

V petek smo se Vijolični polhki odpravili v Markovec na obisk k Ireni. Ker smo se že prejšnji dan dogovorili, da pridemo, nas je že z veseljem pričakovala. Pot ni bila ravno kratka, vendar smo se takoj po zajtrku optimistično odpravili proti cilju. Da nam je čas hitreje minil, smo si po poti prepevali različne pesmice. Irena nas je na začetku Markovca že pričakovala in nas pospremila do svoje hiše. Bili smo zelo veseli, da se končno vidimo. Pripravila nam je majhno okrepčilo, nato pa smo si ogledali še okolico hiše in se poigrali v leseni hiški.

Čakala nas je še dolga pot nazaj, zato smo se morali kmalu odpraviti. Obljubili smo si, da se kmalu spet vidimo. Vrnili smo se prijetno utrujeni in veseli, ker nam je obisk le uspel.

 

OPAZOVANJE TRAVNIŠKIH ŽIVALI

Danes smo se odpravili na bližnji travnik, da bi našli in opazovali čimveč malih travniških živali. Že v vrtcu smo se dogovorili, da vzamemo s seboj lončke z lupo, ki so posebej namenjeni za opazovanje majhnih živalic. Po vztrajnem iskanju smo kmalu našli mravlje, nato pa še polža lazarja in hroščke. Tudi murna smo izbezali iz luknje in si ga od bliže pogledali. Zelo zanimiva pa je bila pajkovka, pri kateri smo šele kasneje ugotovili, da nosi na hrbtu polno majhnih pajkcev. Ti so zlezli z njenega hrbta in se sprehajali po lončku. Našli smo tudi pajčevino, vendar se nam je njen lastnik skril.

Dopoldne smo si popestrili še s tekom po travniku in z igranjem iger Gnilo jajce in Mačka in miš.

SPREHOD V GOZD

Danes smo se Vijolični polhki po dolgem času ponovno zbrali in bili zelo veseli, da se spet vidimo. Veliko smo si imeli za povedati, med drugim pa smo komaj čakali, da se lahko skupaj igramo. ker pa je bilo lepo vreme, smo se odločili, da se podamo na sprehod do bližjega gozda in obiščemo našega prijatelja jelena. Pot nas je vodila po poljski poti, ob kateri smo opazovali različne travniške rože, še posebno pa se bile zanimive mravlje, ki so si zgradile veliko mravljišče, pa kobilica in zelen hrošček. Kako zanimivo. Končno smo prišli do ograde, vendar jelena ni bilo nikjer. Povzpeli smo se po poti na vrh hriba, kjer pa smo le zagledali skupino damjakov, nato pa tudi našega jelena, ki nas je prišel pozdravit. Opazili smo, da mu je rogovje že zraslo, bil je pravi lepotec. Da ga ne bi preveč motili, smo v bližini zaplesali še nekaj rajalnih iger, nato pa smo se vrnili nazaj v vrtec. Upamo, da nismo ujeli preveč klopov.

POTOVALI SMO V SVET GLASBE

Vijolični polhki smo kar dva meseca potovali po svetu glasbe in ga raziskovali. Spoznali smo veliko različnih instumentov in jih kasneje tudi v živo slišali. Naučili smo se, da na nekatera glasbila brenkamo, v druga pa pihamo, trobimo in godemo. Ugotovili smo kaj je to orkester, note, dirigent…

Poslušali smo klasično glasbo in ob njej tudi risali. Bilo je posebno doživetje.

Ker zelo radi igramo, smo si v igralnici uredili tudi glasbeni kotiček, v katerem smo imeli veliko malih instrumentov, kot so ropotulje, tamburin, palčke, flavta, triangel, ksilofon, zvončki,…Nekateri smo se naučili igrati pesmico Kuža pazi. Igrali smo tudi na električne klaviature.

Preizkusili smo se tudi v izdelovanju instrumentov, saj smo jih sami kar nekaj izdelali: boben, brenkala, trstenke, bič, ropotulje. Na svoje izdelke smo bili zelo ponosni.

Obiskali so nas tudi učenci 7. razredov in nam predstavili instrumente, na katere se učijo igrati (kitara, saksofon, harmonika in violina). Klavdija pa nam je zaigrala na prečno flavto.

Odpravili smo se tudi v učilnico v šoli, kjer smo si ogledali pianino. Učiteljica Anemarija nam je nanj nekaj zaigrala. Ob spremljavi smo zapeli nekaj otroških pesmi. Pokazala nam je tudi francoski rog, ki nam je bil zelo zanimiv.

V glasbi smo zelo uživali, zato je ne bomo kar pozabili. Še vedno velikokrat zapojemo kakšno pesmico in zraven zaigramo na glasbila.

OBISKALI SMO JELENA

Danes so nas rdeči polhki povabili, da se jim pridružimo na sprehodu k jelenu. Ker tam še nikoli nismo bili, smo se jim z veseljem pridružili. Po sprehodu čez drn in strn, smo kmalu prišli do večje jase. Ni nam bilo treba dolgo čakati, ko smo nedaleč stran, v obori zagledali jelena. Počasi smo se mu približali, vendar se nas ni ustrašil. Radovedno nas je opazoval in mogoče upal, da smo mu prinesli kakšen priboljšek. Na žalost nismo imeli ničesar s seboj, smo se pa dogovorili, da mu bomo naslednjič prinesli jabolko. Nekaj časa smo ga opazovali, potem pa smo ga pozdravili in se odšli igrat v bližnji gozd. Tam smo raziskovali, vlačili veje, opazovali spomladansko cvetje.. Čas je hitro minil, vrniti smo se morali v vrtec. Kmalu se bomo vrnili..z jabolki…

POSKUSI Z BARVAMI z učiteljico Heidi

V zadnjih dveh dnevih smo z učiteljico Heidi spet preživeli zanimivo naravoslovno urico. Najprej smo spoznali kakšna barva nastane, če skuhamo rdeče zelje, nato pa smo se še malo pozabavali in poskušali to barvo spremeniti z različnimi dodatki. Dodajali smo vodo, mleko, kis, pomarančni sok, donat, sodo, coca colo in milo in opazovali, kako nastajajo nove barve.

Preizkusili smo se tudi kot “gasilci”. V vodi smo raztopili šumečo tableto in opazovali, kako nastajajo zračni mehurčki. Na plastenko smo nataknili balon in počakali, da se je napolnil z zrakom. S pomočjo balona smo nato upihnili svečo. Enako smo nato naredili še s kisom in sodo.

Na naravoslovni urici smo zelo uživali, saj je bilo delo s poskusi zanimivo.

GLASBENA URICA

Danes so nas obiskali učenci 7. razredov (Žak, Črt, Julija in Zala) in nam predstavili svoje instrumente. Opisali so nam jih in nanje zaigrali. Nekaj pesmic smo tudi skupaj zapeli. Z zanimanjem smo jih opazovali in poslušali čarobne zvoke, ki so prihajali iz instrumentov. Nanje smo lahko tudi malo zaigrali, pri čemer smo zelo uživali. Nekateri smo se odločili, da bomo tudi hodili v glasbeno šolo, ko bomo še malo zrasli.

Učencem se zahvaljujemo za lepo preživete glasbene trenutke.

OBISKALI SMO ZLATO

Ker smo še malo pod vtisom praznikov on ker nas sonce vsak dan vabi ven, na sveži zimski zrak, smo se vijolični polhki odločili, da obiščemo našo Zlato. Potrebovali smo kar nekaj časa, da smo prišli do Pudoba, vendar nam je uspelo. Zlata nas je bila zelo vesela. Povabila nas je na vrt za hišo, kjer smo se okrepčali s piškoti in pogreli s toplim čajem. Malo smo se še poigrali, nato smo smo se morali vrniti v vrtec. Bilo nam je prijetno, Zlati pa smo obljubili, da jo še kdaj obiščemo.

DEŽELA PRAVLJIC V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Na povabilo knjižničarke Leonide, smo se danes odpravili na obisk v šolsko knjižnico. Pričakalo nas je pravljično vzdušje z zatemnjenimi lučmi, lučkami in gorečim kaminom. Z zanimanjem smo opazovali kaj se skriva v čarobni škatli, nato pa smo se preizkusili v ugibanju ugank.

Poslušali smo tudi pravljico o Snežni kraljici, na koncu pa še gibalno uprizorili pesmico o snežaku.

V knjižnici smo preživeli pravljične trenutke, za kar se knjižničarki Leonidi lepo zahvaljujemo.

SREČANJE S STARŠI – NOVOLETNE DELAVNICE

December je čas veselja, sreče ter druženja med seboj. Tako smo tudi mi pripravili delavnice, kjer bi se lahko starši in otroci med seboj družili in ustvarjali okraske, s katerimi bi polepšali našo igralnico.

V prijetnem vzdušju smo izdelovali škratke in obeske iz borovih storžev ter okrasili zanimivo smreko iz vej in naravnih okraskov. Bili smo zelo ustvarjalni.

Imeli smo se lepo, staršem in otrokom pa še enkrat hvala za obisk in njihovo pomoč.

OBISK LJUDSKE KNJIŽNICE

Vijolični polhki radi poslušamo pravljice, zato smo se z gospo Anđelko Pogorilić dogovorili za obisk ljudske knjižnice. Najprej nas je knjižničarka lepo pozdravila in nas povabila na preprogo pred praznično okrašeno smreko. Pripravljeni smo bili na poslušanje. Predstavila nam je zgodbo o ježku, ki je šel po vodo, pa o dvanajstih mesecih , ki so deklici sredi zime podarili košaro jagod. Spoznali smo tudi živali, ki so živele v piskerčku, katerega je medved na koncu zdrobil ter se preizkusili v reševanju ugank. Vmes pa smo slišali tudi kakšno zimsko pesem. Da pa ne bi samo sedeli in poslušali, smo izdelali tudi svoje novoletne okraske, ki smo jih pobarvali z rdečo barvo in okrasili z bleščicami. Odnesli smo jih s seboj v vrtec, saj bomo z njimi okrasili našo smrečico.

Imeli smo se lepo, Gospe Anđelki pa se še enkrat zahvaljujemo za povabilo in lepo preživeto uro v knjižnici.

 

 

OBISK ZOBNE ASISTENTKE TJAŠE IN KROKIJA

 

Danes sta nas obiskala zobna asistentka Tjaša in njen pomočnik Kroki. Pogovarjali smo se o zdravi hrani in o tem, kako in kdaj umivamo zobe. Spoznali smo nagajive črvičke, ki se še posebej razveselijo sladkorja. Kroki nam je tudi pokazal, kako pravilno ščetkamo in nas povabil, da mu pomagamo očistiti njegove zobe. Seveda smo na koncu očistili tudi svoje zobke. Tjaša nam je za nagrado dala štampiljko in pobarvanko.

 

NAREDILI SMO SADNE NAPITKE

Vijolični polhki se že več dni pogovarjamo o hrani in o tem, da ni vsa hrana dobra za naše zdravje, zobe, ipd. Skupaj smo tudi oblikovali plakat z zdravo in nezdravo hrano ter pri tem ugotovili, da so tiste jedi, ki jih imamo najrajši, velikokrat nezdrave. Da pa bi čim večkrat jedli zdravo, smo danes pripravili dva različna napitka. Prvi je bil mlečni napitek z banano in medom, drugi pa sadni, iz jabolka, mandarine, kivija in banane. Z veseljem smo pomagali in opazovali, kako se sadje spreminja v dober napitek. Seveda smo komaj čakali, da ga poskusimo. Mmm, je bilo dobro!

NARAVOSLOVNA URICA – OBISK PALIČNJAKA

Danes nas je ponovno obiskala učiteljica Heidi in nam zaupala, da je s seboj pripeljala posebnega prijatelja. Zanimalo nas je, kdo bi to bil, vendar nam ni hotela potešiti naše radovednosti. Tako nam ni preostalo nič drugega, kot gremo sami pogledat… In imeli smo kaj videti! Obiskal nas je paličnjak. Zares nenavadna žival. Kot bi se palčka sprehajala po mizi. Učiteljica nam je povedala, da je takrat, ko se prestraši, pri miru kot kip. Najraje pa ima liste maline, robide in leske. Najbolj pogumni smo mu tudi ponudili roko, da se je po njej sprehodil.

UVAJALNO OBDOBJE

Z mesecem septembrom smo postali skupina Vijoličnih polhkov. Nekateri smo bili že stari znanci, medtem, ko so drugi prvič prestopili vrata vrtca. Potrebovali smo nekaj časa, da smo se spoznali in zapomnili nova imena.

Predvsem pa smo se igrali. Pa koliko zanimivih stvari smo delali! Ni nam bilo dolgčas. Poglejte si spodnje fotografije in sami presodite.

Aktivni smo bili tudi v telovadnici.

Igrali smo se po kotičkih.

Predvsem pa smo radi na svežem zraku.

TEDEN OTROKA

V tednu otroka smo tudi v vrtcu izvajali različne dejavnosti in se še posebej spomnili naših najmlajših, naših otrok.

PONEDELJEK – DAN ODPRTIH VRAT

V ponedeljek smo v vrtec povabili tudi starše in stare starše. Vijolične polhke sta ta dan obiskali dve mamici in ena babica. Z nami so se družile na vrtčevskem igrišču.

 

TOREK – GLASBENO OBARVAN

S svojim obiskom so nas presenetili tudi učenci iz osnovne šole, ki so nam predstavili različne instrumente. Uživali smo ob njihovem igranju. Na koncu smo ob zvoku harmonike tudi zaplesali.

SREDA – KROS

Vijolični polhki smo pokazali, da smo tudi mi hitri v teku, saj smo si vsi prislužili medalje v KROSU. Pridružili so se nam tudi prijatelji iz Nove vasi. Bravo!

 

ČETRTEK – KOSTANJEVO DOPOLDNE

Jeseni je tudi čas za kostanj. Tudi smo se lahko pogostili z njim, saj so nam ga spekle prijazne kuharice. Ob tem pa smo tudi likovno ustvarjali in naredili kostanjevo lepljenko.

PETEK – GREMO VEN

Topel in sončen jesenski dan nas je kar vabil, da gremo ven, v naravo. Odločili smo se, da gremo proti gozdu. Na poti smo se ustavili pri kostanju v središču Starega trga in ga nabrali polno košaro.

V gozdu smo opazovali drevesa, gobe in poslušali ptičje petje. Ustavili smo se v Dolinki in uživali v prostem gibanju. Našli smo tudi nekaj gob dežnikaric, vendar smo jih pustili za kakšnega gobarja, ki bi prišel mimo.

PIKNIK V NARAVI

 

 

Danes smo v vrtcu poslušali zgodbo o živalih, ki so se odpravile na piknik ob jezeru. Razmišljali smo, kako bi bilo, če bi imeli tudi mi svoj piknik. Ugotovili smo, da imamo vse potrebno: jabolka, pijačo, piškote, odejo, pa še kakšno presenečenje za povrhu. In smo se odpravili. Še našo miško smo vzeli s seboj. Mahnili smo jo proti gozdu, kjer nas nihče ne bo motil. Pripravili smo odejo in priboljške in uživali. Sonce nas je prijetno grelo in spremljalo na vsakem koraku. Plesali smo ob rajalnih igrah, se lovili in igrali. Bilo nam je lepo.

SPREHOD V NEZNANO

Danes smo se vijolični polhki odpravili na malo daljši sprehod, ki nas je vodil po bližnjih travnikih do obrobja gozda. S seboj smo vzeli toplo jesensko sonce, ki nas je prijetno grelo. Med potjo smo se tudi ustavili in se okrepčali s sadno malico.

Uživali smo v raziskovanju gozda, opazili smo veliko zanimivih stvari, gozdno jaso pa smo izkoristili tudi za prijetno igro.

V vrtec smo se vrnili zadovoljni in prijetno utrujeni.

(Skupno 1,570 obiskov, današnjih obiskov 1)