Vsak posameznik bi moral zjutraj najprej pomisliti na zajtrk. Ker ponoči spimo približno 9 ur, je naše telo medtem brez hrane, zato smo zjutraj brez energije. Zajtrk nam zagotovlja novo energijo in tako smo lahko bolje osredotočeni v šoli. Otroci, ki redno zajtrkujemo, smo bolj zbrani, se lažje osredotočimo na dane naloge in jih tudi bolje opravimo. Danes je zdrava prehrana zelo pomembna. Večina mladih se zaradi stresa, pomanjkanja časa ali česa drugega ne prehranjuje pravilno, nekateri pa sploh nismo dovolj informirani o pripravi zdravega zajtrka. Najpogostejši razlog, da nas večina izpusti zajtrk je hitenje, nekateri pa sploh ne marajo zajtrk ali nanj preprosto pozabijo. Izpuščen zajtrk telo občuti kot pomanjkanje, zato se oklepa kalorij, saj ne ve kdaj bo vaš naslednji obrok, mi pa bomo vse to občutili kot pomanjkanje energije.

Tradicionalni slovenski zajtrk imamo na Dan slovenske hrane, ki je vsak tretji petek v novembru. Namen tega projekta je, da mladi spoznamo več o zdravem zajtrku in poudarimo pomen in zagotavljanje hrane, ki je slovenskega izvora, domače pridelave.

Na ta dan je zajtrk sestavljen iz živil pridelanih v Sloveniji. Lokalna živila so veliko bolj kakovostna in zdrava, kot tista, ki jih kupimo v trgovini. Lokalno pridelana hrana vsebuje več hranilnih snovi, vitaminov in mineralov in je zato najprimernejša za uživanje. Je sveža, zdrava in boljšega okusa.

Članek zapisala: Ajša Dobrin, 8.a

Pesem TSZ 2016-17

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)