V ponedeljek, 16. 10. 2017, smo se 6.b in 6.a odpravili na pohod oz. naravoslovni dan ob Malem Obrhu.
Z avtobusom smo se peljali v Kozarišče, natančneje do Pristav. Najprej smo obiskali prvi izvir Malega Obrha – Brezno oziroma Bruhalnik. Ogledali smo si še grajsko ledenico, v kateri so graščaki  shranjevali led in meso.
Naslednja znamenitost je bil ničelni oziroma nultni kamen. Zanj je značilno, da se od te točke naprej merijo vse poti v snežniških gozdovih in okolici.
Sprehodil smo se skozi kostanjev in hrastov drevored, ki so ju posadili konec 19. stoletja, v času, ko je bil lastnik gradu Jurij Schönburg-Waldenburg. Ustavili smo se tudi pri drugem izviru Malega Obrha in se pri Šrangi okrepčali. Šli smo tudi mimo Punfenturna, kjer so v preteklosti shranjevali smodnik.
Pot nas je naprej peljala do Zagradnih njiv, kjer smo si ogledali kip Diane, rimske boginje lova. Učiteljice so nam pripravile kviz o novih spoznanjih tega naravoslovnega dne. Po kvizu smo se odpravili do razglednega paviljona, kje se nam je odprl pogled na Šmarato in del Kozarišč.
Po gozdni poti smo prišli v Šmarato, do cerkve svete Marjete. Učiteljice so nam pripovedovale zanimivosti o rimskih nagrobnikih. Iz Šmarate smo šli do sotočja Malega in Velikega Obrha. Pot smo nadaljevali do Starega trga in šole, kjer se je naš raziskovalni dan končal.

Nana Kočevar, 6.b

 

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)