V ponedeljek, 16. 10. 2017, smo z učenci 7. a in 7. b razreda spoznavali vodni tok Velikega Obrha od Podgore do ribogojnice. Na začetku naše poti smo si ogledali Podgorski studenec in perišče Siga, kjer smo analizirali vodo. Pot smo mimo Nartnic nadaljevali do Žage, vmes pa pridno zbirali liste različnih dreves in občudovali rdeče mušnice.
V Žagi nas je pričakal Benjamin Žnidaršič, ki nam je predstavil zgodovino Zakrajškovega mlina in žage ter dejavnosti, ki jih tu izvajajo danes. Gospod Franc Kodrca pa je demonstriral delovanje žage, ki danes deluje na električni pogon. Spoznali smo razliko med žago venecijanko in polnojarmenikom, se orientirali s pomočjo kompasa in zemljevida, obnovili imena vseh sedmih ponikalnic reke Ljubljanice in določili, katere vasi so na posameznih straneh neba. Ob izviru smo v plastenke  natočili še vzorec vode, pozirali fotografu Edu Šegi,  nato pa pot mimo Adolfovega mlina nadaljevali do vrhniškega mostu. Prešteli smo vse njegove loke in ugotovili, da služi svojemu namenu že 123 let ter pot nadaljevali do ribogojnice.
Tam nas je Krištof Istenič popeljal do bazenov, kjer so ribe ločene glede na vrsto in starost. Predstavil je delo v ribogojnici, posamezne vrste rib in načine njihovega hranjenja. S pomočjo rastlinskega ključa smo določili še drevesno vrsto, ki ji pripada list, ki smo ga našli. Gospodu Isteniču smo se zahvalili za zanimivo predstavitev ribogojnice in se odpravili proti šoli.

Vodja naravoslovnega dne: Andreja Ravšelj

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)