V sredo, 26. 9. 2018, smo se učenci devetega razreda odpravili na literarno-geografsko ekskurzijo. Zjutraj smo se z avtobusom odpeljali preko Bloške planote proti Dolenjski. Na poti  smo učenci predstavljali značilnosti krajev, mimo katerih smo se peljali.

Naša prva postaja je bila Muljava, rojstni kraj pisatelja Josipa Jurčiča. Ogledali smo si njegovo rojstno hišo in film o njegovem življenju. Videli smo tudi Krjavljevo kočo in prostor, ki je namenjen gledališkim predstavam na prostem.

Nato smo se odpravili proti Rašici, kjer smo na Trubarjevi domačiji prisluhnili predavanju o protestantskemu duhovniku  in pisatelju Primožu Trubarju. Tu smo imeli tudi knjigoveško delavnico, v kateri smo si izdelali svojo knjigo.

Naša zadnja postaja je bila v Levstikovem domu  v Velikih Laščah. Tam so nam predstavili življenje Frana Levstika in Josipa Stritarja. Skupaj smo tudi zapeli nekaj njunih uglasbenih pesmi. Po koncu pa smo se z avtobusom odpravili proti domu.

Kar smo izvedeli na ekskurziji, nam bo pomagalo, da bomo lažje  in bolje razumeli vsebine, ki jih bomo obravnavali pri pouku.

Eva Lekan

 

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 2)