SVETOVNI DAN HRANE

16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za prehrano in kmetijstvo, zato na današnji dan obeležujemo SVETOVNI DAN HRANE. Že od leta 1979 je namen tega praznovanja povečati zavedanje o svetovnih prehrambenih problemih in spodbuditi boj proti lakoti ter revščini.

Svetovni dnevi hrane nas spremljajo že 37 let in počasi spreminjamo naše dojemanje hrane in oskrbe z njo. Tema letošnjega svetovnega dneva poteka pod sloganom, ki pravi »Naša dela so naša prihodnost«.

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost za razmislek, da se poudari stisko več kot 820 milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu in več kot četrtino svetovnega prebivalstva, ki je prekomerno hranjenih.
V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti oziroma posledične učinke nezdravega življenjskega sloga.

Vsako leto se tega dne tudi na naši šoli spomnimo na prav poseben način. Letos ga bomo obeležili z degustacijo buč, buč, bučkic,…

Sladka marmelada,
usta jo imajo rada,
dobro prime se na kruh,
ni pomembno,
tudi če je malo suh,
v palačinko je zavita,
z njo baha se vsaka pita,
a želodcu važno je,
da so jutra sita.

Učenci izbirnega predmeta SPH iz 7. razreda so za vas pridno kuhali bučno marmelado. Pa ne samo eno vrsto, kar dve vrsti marmelad sta nastali izpod njihovih pridnih rok.

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)