TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
PRAV VSAK DAN POMEMBNO JE
DA SE ZJUTRAJ ZAJTRK JE.
KRUH, MED IN ŠE BANANA,
ZRAVEN PA OSTALA HRANA.
TA ZA ZDRAVJE VAŽNA JE,
KER PREŽENE BOLEZNI VSE.
DANES JE POSEBEN DAN,
S SVEŽIM ZAJTRKOM POZNAN.
MED NABIRAJO ČEBELE,
KI SO ZDAJ S CVETOV ZLETELE,
KRAVA PA NAM MLEKO DA,
TA DOMAČ OKUS IMA.
NIKAR NA ZAJTRK NE POZABIMO,
DA BOMO JEDLI RAZNOLIKO IN FINO.
Avtorica pesmi: Lučka Štefančič, 6.a
Tako… pa smo ga tudi letos obeležili, prav vsi na šoli. Le da vsak razred po svoje.
Učenci od 1. do 5. razreda so se na razrednih urah, nekateri pa tekom naravoslovnega dne, pogovarjali in se z različnimi aktivnostmi izobraževali in ozaveščali o pomenu zajtrka, sestavi zdravega krožnika, lokalno pridelani hrani, kulturnem prehranjevanju, čebelicah in čebelnjakih… ter v krogu svojih sošolcev in učiteljev zaužili najpomembnejši obrok dneva. Na podružnični šoli v Iga vasi pa so dan obarvali z delavnico izdelave mlečnih izdelkov pod mentorstvom gospe Tamare Urbančič.
Danes smo se sladkali z domačimi dobrotami in zajtrkovali:
– med, ki so ga donirali naši čebelarji iz Čebelarskega društva,
– maslo Mlekarne Krepko,
– jabolka slovenskega porekla,
– domače mleko s kmetije Mlakar iz Iga vasi,
– in sveže pečeni kruh, ki ga je speklo Društvo žena in deklet na podeželju Ostrnice.
Vsem izvajalcem se iskreno zahvaljujeva za sodelovanje in uspešno izvedbo vseslovenskega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Zahvala tudi Čebelarskemu društvu iz Loške doline, ki je poskrbel za donacijo medu in prikaz čebelarstva.
Tatjana Leskovec in Hejdi Baraga