SVETOVNI DAN HRANE

Že 38 let je mesec oktober posvečen hrani, saj 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo DAN HRANE. Glavni namen tega dne je opozarjanje, da v svetu živi veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane. Geslo letošnjega Svetovnega dne hrane je Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo o ob tem dnevu opozarja na dve ključni težavi na prehranskem področju, na eni strani je debelost, na drugi pa naraščajoča lakota v svetu. S sloganom Brez lakote opozarja na vse večji prepad med razvitim in nerazvitim svetom.

Združeni narodi so opozorili, da je lani res hudo lakoto, zaradi vojn in podnebnih katastrof, trpelo več kot 113 milijonov ljudi v 53 državah sveta, kar je za kar 57 Slovenij prebivalstva. Zaradi lakote na svetu vsak dan umre 24.000 ljudi, kar pomeni en človek na vsake 3,6 sekunde. Zaradi podhranjenosti vsakih pet sekund umre otrok, smrt vsak dan pokosi 18.000 najmlajših, kar znese več kot šest milijonov na leto. V državah v razvoju je 60 odstotkov vseh smrti povezanih z lakoto.

V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti oziroma posledične učinke nezdravega življenjskega sloga.

Vsako leto ta dan obeležimo tudi na naši šoli. Učenci razredne stopnje so spoznavali in okušali eksotične sadeže na naši stojnici, učenci predmetne stopnje pa so dobili pri malici sladico s pridihom eksotičnega sadja.

Hejdi Baraga in Tatjana Leskovec

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)