27. januarja  obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve holokavsta in opozorilo, da se kaj takega ne sme več ponoviti.

Holokavst  je sistem pobijanja in uničevanja različnih verskih, etničnih in narodnih skupin, predvsem Judov, ki ga je izvajala nacistična Nemčija med 2. svetovno vojno. Leta 1942 so nacistični voditelji sprejeli načrt o »dokončni rešitvi judovskega vprašanja«, s katerim so nameravali Jude dokončno iztrebiti. V obdobju holokavsta je umrlo med 6 in 6,5 milijona Judov.

Ostali so samo še čevlji.
Vir:https://www.youtube.com/watch?v=8b89OKifs5s

Auschwitz na južnem Poljskem je bilo največje uničevalno taborišče tistega časa. Številnim Judom je uspelo ubežati pred nacisti, med njimi je bil tudi Albert Einstein, ki danes velja za enega največjih znanstvenikov 20. stoletja.

Judinja Anne Frank se je rodila v Frankfurtu. S starši se je zaradi preganjanja Judov preselila na Nizozemsko. Leta 1942 se je skrivala v hiši svojih prijateljev, ko so njeno družino našli so jo odpeljali v taborišče Auschwitz. Med bivanjem v taborišču je pisala dnevnik. Po vojni so ga izdali prevedenega v 70 jezikov.
Vir slike: https://www.newyorker.com/magazine/1997/10/06/who-owns-anne-frank

27. januarja se še posebno spominjamo otrok, ki izgubili življenje v taboriščih. V spomin na 1,5 miljona judovskih otrok smo z učenci 9.a posadili rumene žafrane v cvetlično korito. Žafrani že pridno kalijo in komaj čakamo na njihove rumene cvetove. Njihovi rumeni cvetovi nas spominjajo na Davidovo zvezdo, ki so jo bili Judje prisiljeni nositi na vidnem mestu.

Učenci 9. razreda so pri zgodovini spoznavali, zakaj se je zgodil holokavst. Risali so Davidovo zvezdo in napisali, kako bi se počutili, če bi morali nositi rumeno zvezdo.

Učiteljici Magda in Simona

(Skupno 291 obiskov, današnjih obiskov 1)