V petek, 16. 2. 2024, je učence 4. in 5. razreda obiskala ekipa ustvarjalk radijske igre; režiserka Špela Kravogel, dramaturginja Vilma Štritof in tonska mojstrica Sonja Strenar z Radia Slovenija.
Prijetna ekipa je učence nagradila s poslušanjem nove radijske igre češkega avtorja Vita Perine Komarji svatbo so imeli, ki je tokrat zazvenela v slovenski priredbi.
Igro je prevedel slovenski slavist Peter Kuhar, ki živi na Češkem, besedilo je priredila dramaturginja Vilma Štritof, režirala jo je Špela Kravogel, za glasbeno ureditev pa sta poskrbela tonski mojster Matjaž Miklič in glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina.
Češka izvedba Komarji svatbo so imeli je na mednarodnem bienalnem festivalu Prix Ex Aequo leta 2020 prejela nagrado za najboljšo igro za otroke.
Po poslušanju je sledil pogovor o procesu nastajanja radijske igre, o vtisih učencev ob poslušanju in doživljanju, zvočni podlagi, ki je odmevala v zvokih insektov, nastopajočih likih in njihovih medsebojnih odnosih.
Kljub temu, da so insekti v realnem svetu precej nepriljubljeni, so učenci uživali, se istovetili z liki, trepetali in si oddahnili pred novo napetostjo. Na koncu so sklenili, da komaj čakajo nadaljevanja zgodbe.
Dobili so izziv, da jo nadaljujejo sami.
Mogoče nas nadaljevanje preseneti v novem šolskem letu, ko se učenci v 6. r. preizkusijo v ustvarjalnem procesu nastajanja radijske igre.

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)