Drugega decembra se je na naši šoli odvijal prav poseben dogodek- NOČ BRANJA. To je posebna noč, ki jo učenci preživijo na šoli. Učitelji  pa si želijo, da bi se učenci povezali med seboj in noč preživeli ob branju knjig. Pogoj za udeležitev so štiri uspešno opravljeni razgovori o knjigah za bralno značko.
Kot vsako leto je pred vstopom poseben pregled opreme, ki jo učenci prinesejo s seboj. Če učenci pozabijo katero od pomembnih stvari ( knjiga, vstopnica, svetilka, letos tudi ruta) oz. prinesejo prepovedano stvar (telefon, prigrizki,…), jo učitelji zaplenijo in vrnejo naslednje jutro ob odhodu domov.  »Varnostniki« so zelo strogi in redkobesedni. Za šestošolce, ki to doživljajo prvič, je to zelo stresno. Začudeni so bili, ko so jim dekleta iz devetega razreda zavezale oči in jih vodile do knjižnice. Tam so nestrpno in v popolni tišini čakali na začetek.
Ker je bila tema noči branja Naučite se razvozlati svoj svet, so se učenci preizkušali v različnih situacijah, s katerimi se slepi, slabovidni in priseljenci srečujejo vsak dan. Z zavezanimi očmi smo premagovali ovire na poligonu,igrali družabno igro spomin za slepe, tri v vrsto, s tipanjem poskušali uganiti predmet v naših rokah in spoznavali brailovo pisavo. Posebno pozornost so vzbudile slikanice za slepe, ki so oblikovane tako, da lahko slepi s tipanjem prepozna ilustracije v knjigi.
Imeli smo tudi posebno delavnico v makedonščini, kjer smo se naučili osnove cirilice. Ugotovili smo, da je kar veliko učencev zelo dobro razumelo pravljico Dvanajst ujcev v makedonščini. Pred pohodom pa smo si učenci prisluhnili predstavitvi grozljivih knjig , ki so jih pripravili učenci iz delavnice bukvožer.
Najbolj pričakovan in skrivnosten  dogodek noči branja je nočni pohod, kjer imajo učenci posebne naloge. Pripravijo ga učitelji in devetošolci, za vse ostale pa je popolna skrivnost. Ne ve se, za koga je nočni pohod bolj adrenalinski- za tiste, ki strašijo, ali za tiste, ki so šli na pohod.

IMG_0709[1]

Laura Štefančič, Tinkara Plos, Zala Mohar

 

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)