EKO Projekt

EKO PROJEKT ali drugače, naravoslovje v predšolski vzgoji.

Področje narave je za predšolsko vzgojo posebno področje. Poudarek je na aktivnem in dejavnem vključevanju otroka v okolje, v katerem živi, z nalogo ustvarjanja zdravega in varnega življenjskega okolja in navad, ki jih bo doživljal in soustvarjal otrok sam.
Narava je prva in prava »učilnica« za opazovalno, raziskovalno dejavnost otrok, to je okolje njegovega doma. Prav v zgodnjem otroštvu se oblikujejo odnosi med otrokom, starši, vzgojitelji in okoljem.
Torej, slediti moramo otrokovim pobudam in njihovi radovednosti.
Z otroki našega vrtca se bomo srečevali s spoznavanjem in odnosom do narave med najrazličnejšimi oblikami otroških iger, med sprehodi in opazovanjem narave v vseh letnih časih.

ekoprojekt1 ekoprojekt2

 

Trudimo se, da okrog vrtca bilo bi lepo,
zato okolico urejamo in skrbimo za njo.
V roke grablje in lopate primemo,
se v prave male delavce spremenimo.
A nič ne garamo,
prav luštno se imamo.

(Mavrični polhki)


Razigrani polhki
smo raziskovali jesenske plodove in se z njimi igrali.

 

 EKO PROjEKT V ODDELKU VJOLIČNIH POLHKOV

Vijolični polhki bomo v letošnjem šolskem letu v okviru EKO PROJEKTA med drugim spoznavali in opazovali ptice, se navajali na odgovoren odnos do ptic in narave nasploh. V okvru projekta smo že obiskali opazovalnico ptic na Ulaki

.IMG_5959 (Kopiraj) IMG_5958 (Kopiraj)

EKO aktivnost Vijoličnih polhkov – Spoznavamo in opazujemo ptice

_____________________________________________________________________________________________

        Jesen je potrkala tudi na vrata Razigranih polhkov.
Otroci so spoznavali jesenske plodove preko čutil.

Otroci skupine Modri polhki so s pomočjo vzgojiteljic skuhali bučno juho. Skuhali so jo v velikem loncu in jo ponudili še otrokom iz drugih skupin….mmmm, kako je bila slastna.
Da je bila res dobra, je bil dokaz prazen lonec.

 

Vijolična je in bela,
včasih zelo debela.
Zajci jo imajo radi,
tudi srne se znajdejo v ogradi.
Poskusili smo jo tudi mi,
zdaj pri vsaki malici nam diši.

(Mavrični polhki)

 

Smo rokave zavihali,
vse krtine poravnali,
natančno čutno pot opleli,
na koncu s toplim se čajem pogreli.

(Mavrični Polhki)

 

SVETOVNI DAN HRANE

V nedeljo, 16. oktobra, so po vsem svetu obeleževali svetovni dan hrane. Na ta dan je bila leta 1945 v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo, zato na ta dan vsako leto obeležujemo SVETOVNI DAN HRANE. Ta dan je idealen, da se za trenutek ustavimo ter zavemo pomembnosti prehrane vsakega posameznika. Ponovno naj bi se spomnili spoštljivega odnosa do hrane.

Tudi v vrtcu smo obeležili svetovni dan hrane z malce drugačnim zajtrkom. Zajtrkom, ki vsebuje lokalno in ekološko pridelano hrano – hrano pridelano v Sloveniji. V ponedeljek so se otroci pri zajtrku sladkali s tremi različnimi sadnimi namazi: sliva z bezgovimi jagodami, hruška in češnja ter tremi različnimi vrstami kruha. Najbolj barvit in na pogled všečen je bil ravno slivov namaz, ki je kljub svoji kislosti teknil brez težav.

V torek smo s svetovnim dnevom še nadaljevali in obiskali degustacijsko stojnico, kjer smo lahko okušali sadno-zelenjavne napitke. Barve napitkov so bile zelo mamljive. Prav tako tudi okusi. Okušali smo napitek vijolične barve (borovnica), zelenega (banana in špinača) in oranžnega (korenček in jabolko). Prav vsi napitki so stekli po našem želodčku.