V sredo, 8. junija 2022, na dan Primoža Trubarja, smo učenci 7. razreda odšli v Novo Gorico.

Zjutraj smo se zbrali pred šolo in odšli z avtobusom do naše prve destinacije, do Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Med čakanjem na začetek predstave, smo pojedli malico in se nato odpravili v gledališče. Ogledali smo si predstavo Čarovnik iz Oza.

Predstava je bila zelo zanimiva in pri njej so se igralci zelo potrudili. Po ogledu predstave smo odšli v frančiškanski samostan Kostanjevica, kjer nas je sprejela prijazna vodička in nam povedala zgodovino samostana.

Samostan so morali obnoviti, saj so ga med 1. svetovno vojno precej poškodovali. Ogledali smo si tudi grobnice, v katerih so pokopani zadnji člani francoske rodbine Bourbonov. Odšli smo čez vrt, katerega oskrbniki so fantje, ki so kakorkoli zasvojeni (droge, računalniki ipd.) – tam živijo v komuni. Prišli smo v knjižnico, kjer so knjige zložene po velikosti in so napisane tudi v različnih jezikih, npr. v latinščini, italijanščini, nemščini, slovenščini …  Knjižnica  ima nad 16 500 knjig, tudi kar nekaj prvih tiskanih knjig – inkunabul.

Tudi vam priporočam ogled samostana, saj je zelo zanimiv in poučen.  Tak kulturni dan bi z veseljem še ponovila.

Kim Demirović Rus, 7. a

(Skupno 177 obiskov, današnjih obiskov 1)