V petek, 7. 10. 2022, smo se učenci 6. a in 6. b razreda s kolesi odpravili proti gradu Snežnik. Tam nas je pričakala gospa Janja in nam povedala o zadnji družini, ki je živela v gradu.

Popeljala nas je na ogled prve gozdarske šole v Sloveniji, kjer so predavali v slovenščini. Ogledali smo si tudi Snežniške vrtnice. Na žalost so že odcvetele. Kasneje nas je popeljala do garaže prvega avtomobila v Loški dolini. Nato smo šli do izvira Malega Obrha, kjer smo zapeli Kekčevo pesem. Po Jurijevi poti smo se odpravili nazaj do gradu in zapeli še Bratovščino Sinjega galeba.

Odšli smo do izvira Brezno – Bruhalnik, kjer je gospa Janja povedala, da so v gradu imeli vodovod, torej kako so pridobivali tekočo vodo. Nato smo poslušali o hladilnici in kako so v Trst peljali led, ki so ga pridobili z drsališča ob gradu.

Po tej izkušnji smo odhiteli na malico. Po malici smo odšli do ničelnega kamna, zanimivo je bilo poslušati o njem. Kasneje smo odšli na Zagradne njive, kjer smo reševali učni list in kjer sta 2 učenca iz 6 .a in 2 učenca iz 6. b razreda odgovarjala na vprašanja kviza. Izid je bil izenačen. Potem smo tekli do kipa Diane (boginje lova). Ko smo se po gozdni poti s kolesi peljali domov, smo se ustavili še pri cerkvi sv. Marjete in pri sotočju Malega in Velikega Obrha.

Bil je lep dan in veliko smo se naučili. 

Nika in Zoja Gutnik, 6. a

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)