V petek, 7. 10. 2022,  smo učenci 7. a in 7. b raziskovali pot Velikega Obrha od izvira do ribogojnice. Ker je  naša šola vključena v projekt Varno na kolesu, smo se na pot odpravili s kolesi. Pred šolo smo se zbrali še v jutranji megli in najprej opravili tehnični pregled koles. Po kratki ponovitvi pravil vožnje v skupini se je dolga kolona kolesarjev podala do zaselka Žaga v Vrhniki. Za nekaj časa smo ob žagi parkirali kolesa in se podali nad izvir Velikega Obrha od koder je lep pogled na izvir in jez, ki je nekoč služil za pogon vodnih koles, ki so poganjala mlin in žago, danes pa voda poganja malo hidroelektrarno.

Našo pozornost sta pritegnila gasilska avtomobila s cisternama. Gasilec  Uroš Bavec je predstavil kako poteka prečrpavanje vode iz gasilskega vozila v vodohram.

Želeli smo si, da bi nam lastnik žaga Benjamin Žnidaršič predstavil zgodovino objekta in njegov pomen danes, vendar se je, zaradi bolezni, opravičil.  Smo si pa  žago polnojarmenik kljub temu lahko ogledali in jo skicirali, saj nam je njegova zaposlena prinesla ključe objekta. V Velikem Obrhu smo opravili prvo vzorčenje vode, preverili smo njeno temperaturo, bistrost, vonj, ph vrednost in trdoto. S pomočjo kompasa smo se še orientirali na zemljevidu in določili najvišje vzpetine na vseh štirih straneh neba. S tem so se naše dejavnosti v Žagi zaključile. Ponovno smo si nadeli kolesarske čelade in se s kolesi podali do nekaj sto metrov oddaljenega Adolfovega mlina. Tam nas je pričakala gospa Milena Kraševec, ki si je v tem mlinu zaslužila pokojnino kot služkinja. Učenki Taja in  Teja sta prebrali njeni pesmi Mlin in Kruh skozi kateri smo spoznali delo mlinarjev nekoč in njeno življenjsko zgodbo. Gospa nam je del njene ganljive življenjske zgodbe iz zgodnje mladosti še sama povedala in nas pogostila z grozdjem in bomboni.

Pot smo s kolesi nadaljevali do Vrhniškega mostu, katerega nam je predstavil učenec Jurij Škulj. Prešteli smo  loke, izračunali njegovo starost in spoznali pomen perišča nekoč.

Ponovno smo se s kolesi postavili v kolono in previdno po cesti odkolesarili do ribogojnice. Tam nam je ribogojec Luka Hribljan na zanimiv način predstavil ribe in delo v ribogojnici. Imeli smo tudi posebno priložnost, da smo videli kako oplodijo ikre in kako poteka njihova vzgoja naprej.

Tu smo opravili še drugo vzorčenje vode in dopolnili delavne liste. V lepem sončnem vremenu je sledila še vožnja s kolesi do šole.

(Skupno 121 obiskov, današnjih obiskov 1)