Tretja nedelja v novembru je imenovana za SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ.

Na ta dan se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci.

Je tudi dan, ko ljudje, ki so jih najhujše posledice prometnih nesreč zaznamovale, prejmejo javno priznanje njihovega trpljenja in izgube.

SPOMINJAJMO SE, POMAGAJMO, UKREPAJMO! Je slogan na ravni Združenih narodov (ZN) in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki velja celotno desetletje, (2020 do 2030) za aktivnosti Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč. Letošnje leto nagovarja  k pozitivnemu pogledu na življenje skozi prizmo DOSTOJANSTVA, PRAVICE, UPANJA, SPOŠTOVANJA, SPOMINA, REŠEVANJA ŽIVLJENJ, MEDSEBOJNE POMOČI, UKREPANJA in SOLIDARNOSTI.

V letošnjem letu, je v času od 1. januarja do 13. novembra, na slovenskih cestah umrlo 84 oseb. Simbol spomina na žrtve prometnih nesreč je  ČRNA PENTLJA.    Mi pa smo za vsakega umrlega na simbolni  cesti, ob oglasni  deski v pritličju šole,  postavili eno svečko.

Ker smo vsi vsakodnevni udeleženci v prometu, smo za večjo varnost na cesti odgovorni vsi. Vprašajmo se:

  • Ali sem varen pešec, potnik, kolesar?
  • Kako lahko jaz vplivam na varnost cestnega prometa?

Vabljeni, da vaš odgovor na vsaj eno od teh dveh vprašanj zapišete ali narišete na svečke postavljene na simbolni cesti, za vodilo pa naj bo  pesem   Adija Smolarja Na cesti nikdar nisi sam.

Organizator in koordinator aktivnosti ob SVTOVNEM DNEVU SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ v Sloveniji je Zavod varna pot.

V Loški dolini bomo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč obeležili v soboto, 19. novembra 2022, ob 17. uri na avtobusni postaji pri osnovni šoli. Vabljeni, da se  s svojo prisotnostjo poklonite vsem žrtvam prometnih nesreč.

Organizator te aktivnosti je  Zveza šoferjev in avtomehanikov Cerknica in SPV Loška dolina.

Lepo vabljeni.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)