16. oktobra je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization). Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.

Letošnja tema svetovnega dneva hrane je
»Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen«
»Water is life, water is food. Leave no one behind.«

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja pomen vode za življenje in hrano ter prehranjevanje. Voda je bistvenega pomena za življenje na Zemlji. 

Zaradi hitre rasti prebivalstva, urbanizacije, gospodarskega razvoja in podnebnih sprememb so vodni viri planeta vse bolj obremenjeni. Hkrati so se sladkovodni viri na osebo v zadnjih desetletjih zmanjšali za 20 %, razpoložljivost in kakovost vode pa se hitro slabšata zaradi desetletja slabe rabe in upravljanja, prekomernega črpanja podtalnice, onesnaževanja in podnebnih sprememb. Danes 2,4 milijarde ljudi živi v državah, kjer primanjkuje vode. Voda, kot dragoceni vir ni neomejen, zato ga moramo prenehati jemati za samoumevnega. Kaj jemo in kako je hrana pridelana, vse to vpliva tudi na dragocen naravni vir – to je VODA.

Naj bo obeleževanje omenjenega dne spodbuda k poglobljenemu razmišljanju in aktivnostim o pomembnosti prehrane in prehranjevanja ter varčnemu ravnanju z naravnimi viri, čemur je tudi posvečen SVETOVNI DAN HRANE – 16. oktober.

Svetovni dan hrane 2023: Video sporočilo generalnega direktorja FAO

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)