Tretja nedelja v novembru je imenovana za SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ.

Na ta dan se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci.

Je tudi dan, ko ljudje, ki so jih najhujše posledice prometnih nesreč zaznamovale, prejmejo javno priznanje njihovega trpljenja in izgube.

SPOMINJAJMO SE, POMAGAJMO, UKREPAJMO! Je slogan na ravni Združenih narodov (ZN) in Svetovne zdravstven organizacije (WHO), ki velja celotno desetletje, (2020 do 2030) za aktivnosti Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč. Globalnemu sloganu je v letošnjem letu dodan nov, ŽIVETI S POSLEDICAMI, ki nas kot posameznike in družbo spodbuja, da osvetlimo nevidni svet žrtev prometnih nesreč.  Pojem žrtve je tako razširjen  tudi na  družinske člane žrtev, ki so lahko prav tako oškodovani zaradi kaznivega dejanja in so sami zato posredne žrtve tega dejanja. To so predvsem družinski člani tistih, ki so umrli ali bili hudo poškodovani za posledicami kaznivega dejanja, kar so tudi najhujše prometne nesreče.

Ti so pogosto prezrti in se niti ne zavedamo, da živijo tudi v naši sredini. Spomin na sam dogodek njihove izgube v okolici počasi zbledi, njih pa je zaznamoval za vse življenje.

V letošnjem letu, je v času od 1. januarja do 12. novembra, na slovenskih cestah umrlo 78 oseb.

Simbol spomina na žrtve prometnih nesreč je ČRNA PENTLJA.

 Logotip tega dne pa je svečka z redeče oranžnim plamenom.

Mi  smo za vsakega umrlega na simbolni  cesti, ob oglasni deski v pritličju šole,  postavili en plamen s kamenčkom. Nekateri kamenči  so že okrašeni, nekaj pa jih še čaka, da jih med odmori okrasite in postavite k plamenčkom na cesti.

Ker smo vsi vsakodnevni udeleženci v prometu, smo za večjo varnost na cesti odgovorni vsi. Vprašajmo se:

  • Ali sem varen pešec, potnik, kolesar?
  • Kako lahko sam prispevam k prometni varnosti?

Organizator in koordinator aktivnosti ob SVTOVNEM DNEVU SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ v Sloveniji je Zavod varna pot.

V Loški dolini bomo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč obeležili v soboto, 18. novembra 2023, ob 17. uri na avtobusni postaji pri osnovni šoli. Vabljeni, da se  s svojo prisotnostjo poklonite vsem žrtvam prometnih nesreč.

Organizator te aktivnosti je  Zveza šoferjev in avtomehanikov Cerknica in SPV Loška dolina.

Lepo vabljeni.

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)