Težko pričakovana 13. Noč branja je potekala od 1. do 2. decembra 2023. Letos se je zbralo 73 učencev.
Tema dogajanja je bil čas pastirjev, pastiric, Pehte, Bedanca, Brenclja, Vitranca, Mojce in Kekca. Tematski izbor je bil poklon pisatelju Josipu Vandotu, ki bo v letu 2024 obeležil kar dve pomembni obletnici; 15. januarja bo minilo 140 let pisateljevega rojstva, 11. julija pa 80 let njegove smrti.
Popoldansko ustvarjanje je potekalo v šestih delavnicah, ki so jih učenci izbrali po svojem okusu. Na voljo so bile naslednje dejavnosti:
– MULTIMEDIJA
– STATVE PO DOMAČE
– PEHTINA ČAJANKA
– KEKČEVE UKANE
– STARE IGRAČE
– DEVETOŠOLSKI IZZIV
Okusni večerji, ki nam je vlila novih moči, je sledila predstavitev spletnega portala Stare slike, ki sta ga z nami delila urednik portala, g. Miloš Toni, in naša nekdanja učiteljica, ga. Tilka Klepac, ki z objavami starih slik skrbi za ohranjanje zgodb in dogodkov Loške doline. Po predstavitvi je sledila delavnica, v kateri so se z opisi starih slik srečali tudi učenci.
Po končani dejavnosti so se v volnenih nogavicah in s peresnico v roki odpravili v posebno učilnico, kjer jih je čakal pouk v ”stari šoli”. Gospodična učiteljica je bila nepopustljiva. Kljub pozni uri so se učili o mački, pisali lepopis in odgovarjali spoštljivo v celih povedih. Po napornem pouku je sledila pogostitev s koktejli, ki so ga pripravili osmošolci z učiteljicami.
Noč ima svojo moč. Imela jo je tudi tokrat in najpogumnejše izzvala na nočni izziv.
Jutro je bilo kratko, a najboljši zajtrk, ki so ga pripravile skrbne mame, nas je okrepil, da smo lahko celoten potek dejavnosti predstavili staršem in sorodnikom, ki so se zbrali v šolski knjižnici na zaključku bralne noči. Pridružil se nam je tudi g. župan Matjaž Antončič.

Ob podelitvi diplom in skrbno izdelanih spominkih smo strnili, da je vredno brati. Toliko lepih utrinkov, zanimivih vsebin, nenavadnih izzivov, predvsem pa druženj se je prevesilo v praznični december.

Hvala vsem učencem,  sodelavcem, mentorjem, gostoma večera, g. Milošu Toniju, go. Tilki Klepac in skrbnim mamam za nove izkušnje in prijetna doživetja.

Kmalu bo leto naokrog, takrat pa vabljeni na 14. Noč branja.

 

 

(Skupno 209 obiskov, današnjih obiskov 1)