Joj, kolikokrat ste že slišali, da je potrebno zjutraj pojesti zajtrk, saj se po njem dan pozna! Verjetno smo vsi zavijali z očmi, ko smo to neštetokrat slišali že od starih mam. Vendar so (kot po navadi) imele prav. Malo pa se nas je vprašalo, zakaj je temu tako?

Ker živimo v času prepredenim s tehnologijo, lahko razmišljamo tako … Predstavljajte si, da je vaše telo mobilni telefon, hrana pa je polnilec zanj. Seveda vsi vemo, kaj se zgodi, če ga pozabimo čez noč napolniti in kaj to pomeni – nič klicev, še manj kratkih sporočil, klepetov … Enako pa se zgodi tudi s telesom po prespani noči. Zjutraj je telo potrebno primernega obroka, da bi lahko normalno opravljalo vse funkcije. Če pa tega obroka ne dobi, je stvar enaka kot pri mobilnemu telefonu … kaj hitro se začne prazniti. Zato napolnite svoje baterije vsako jutro, preden se odpravite v šolo.

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo tretji petek v novembri in ga izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o pomembnosti zajtrka in da bi spodbudili zagotavljanje hrane iz lokalne samooskrbe in domače pridelave.

Lokalno pridelana hrana je najprimernejša za uživanje. Je sveža, zdrava in boljšega okusa. Nad njo je vzpostavljen učinkovitejši nadzor glede varnosti in kakovosti kmetijskih pridelkov kot pa pri hrani, ki prihaja z oddaljenih delov sveta. Pri sadju in zelenjavi domačega izvora zaradi bližine pridelave ni potrebno uporabljati konzervansov, zato sta sicer lahko manj obstojni, vendar pa prepoznavni po bogatem in tradicionalnem okusu. Ta bogat in tradicionalni okus smo okusili tudi danes, z živili slovenskega porekla:
– medom, ki so ga donirali naši čebelarji iz Čebelarskega društva,
– Ljutomerskim maslom,
– jabolki slovenskega porekla,
– domačim mlekom s kmetije Mlakar iz Iga vasi,
– in sveže pečenim kruhom, ki ga je speklo Društvo žena in deklet na podeželju Ostrnice.

 

Vsem izvajalcem se iskreno zahvaljujeva za sodelovanje in uspešno izvedbo vseslovenskega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Posebna zahvala gre Čebelarskemu društvu iz Loške doline, ki je poskrbel za donacijo medu in prikaz čebelarstva.

 

Hejdi Baraga in Tatjana Leskovec

 

 

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)