SVETOVNI DAN HRANE

Včeraj, 16. oktobra, so po svetu obeleževali svetovni dan hrane. Na ta dan je bila leta 1945 v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo, zato na ta dan vsako leto obeležujemo SVETOVNI DAN HRANE.

Ta dan je idealen, da se za trenutek ustavimo ter zavemo pomembnosti prehrane vsakega posameznika. Ponovno naj bi se spomnili spoštljivega odnosa do hrane.

Letošnji svetovni dan hrane poteka v znamenju slogana, ki se glasi: POVEZOVANJE V KMETIJSTVU JE KLJUČ ZA ZAGOTAVLJANJE VIROV HRANE.

Vsako leto znova nas opozarjajo, da se lahko proti lakoti, ki danes pesti že kar milijardo ljudi, borimo le na način, da se poveča proizvodnja lokalne (domače) hrane. Svetovni dan hrane tudi letos predstavlja priložnost, da ponovno poudarimo prednosti lokalne oskrbe. Lokalna oskrba vodi zlasti v izboljšanje prehranskih navad z zagotavljanjem sveže, sezonske in raznovrstne lokalne ponudbe, zagotavlja nove možnosti zaposlovanja na lokalni ravni in prinaša nove tržne priložnosti za lokalne pridelovalce. Ena večjih prednosti lokalne oskrbe pa je tudi varovanje in ohranjanje okolja, saj je ob tem načinu oskrbe manj transporta in odpadkov.

Tudi naša šola je danes, 17. 10. obeležila svetovni dan hrane z malce drugačno malico. Malico, ki vsebuje lokalno (domačo) hrano – hrano pridelano v Sloveniji.

In ker je 16. oktober kot obeležitveni dan namenjen razmišljanju o hrani, smo se tudi mi malce zamislili, kaj bi lahko danes naredili drugače.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)