DAN SLOVENSKE HRANE
IN
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Vlada Republike Slovenije je oktobra 2012 sprejela sklep, da vsak tretji petek v mesecu novembru razglasi za DAN SLOVENSKE HRANE. Letos ga obeležujemo že sedmo leto. Eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane je projekt TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK.

Projekt osvešča o pomenu rednega in zdravega prehranjevanja, kamor sodi tudi pomembna zdrava navada, ki jo je dobro osvojiti že v otroštvu, da dan začnemo z zdravim zajtrkom. Poseben pomen daje projekt domači, lokalno pridelani hrani slovenskega porekla. Pomembno je, da ozavestimo pomen lokalne hrane, ki je pridelana čim bližje nam potrošnikom.

Letošnje sporočilo TSZ se glasi »Hvala za naš super zajtrk!«. S tem sporočilom se želimo zahvaliti vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso lokalno hrano, ki jo vsak dan lahko uživamo. Vsi skupaj nam s svojim zavzetim delom, vztrajnostjo v poklicu kmeta, znanjem in ljubeznijo do zemlje bogatijo mize, zagotavljajo poseljenost na deželi in pogled na obdelano kmetijsko pokrajino.
Naša lokalna podjetja so tudi letos poskrbela za bogat in tradicionalni okus:
– z medom čebelarskega društva Loška dolina,
– z mlekom s kmetije Mlakar (Iga vas),
– z jabolki, katerih dobavitelj je podjetje »Loa«
– s sveže pečenim kruhom, ki nam ga je speklo Društvo žena in deklet na podeželju Ostrnice,
– z maslom iz mlekarne Krepko.

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)